Jonny Lindroos har i många år ägnat sig åt kaffe och choklad inom ramen för Arabustas verksamhet. Han har dock också jobbat extra i skolkök och där har han sett en utveckling som han själv kallar för ketchupifiering.

– Ketchup, ketchup, ketchup, det ska vara ketchup till allt, säger han.

I ett medborgarförslag till kommunen tar Jonny Lindroos nu strid mot denna utveckling. Han vill visserligen inte att skolköken slutar helt med ketchupen, men hans förslag kan ändå inte kallas annat än kontroversiellt:

Det är pastan och köttfärssåsen som enligt honom ska serveras utan ketchup.

Annons

– Det finns ingen anledning att lära barnen att ketchup behövs till denna rätt. Köttfärssås har ju redan en massa tomat i sig. Allt behöver inte smaka ketchup, säger Jonny Lindroos.

För honom handlar det framför allt om folkbildning. Som ersättare till ketchupen föreslår han en god ost, som exempelvis parmesan eller pecorino.

– Ost är om något det klassiska tillbehöret till pastarätter som denna. I Italien hade du blivit utskrattad om du ville ha ketchup till, säger han.

Han hoppas på stöd för sitt förslag, men skulle inte bli förvånad om man slänger det direkt ned i papperskorgen.

– En bra ost är ju dyrare än ketchup, säger han och fortsätter:

– Sen ska man också orka argumentera för varför man inte ska ha ketchup till pastan och köttfärssåsen. Tar man bort den blir det nog ett ramaskri bland barn och ungdomar. Det skulle man inte göra ostraffat.

Mat