Biskop Esaias Tegnérs födelsedag närmar sig och det är dags att dela ut pris i småländsk vitterhet. Biskop emeritus K G Hammar är visserligen inte smålänning, men verkar i akademins anda och får Dag Hammarskjöldspriset på 30 000 kronor för ”sin öppenhet i trosfrågor och sitt engagemang mot vapenexport liksom arbete med fredsfrågan inom Kyrkornas världsråd”.

Fakta: Smålands akademi

Smålands akademi med 18 ledamöter grundades 1993 på initiativ av biskop Jan Arvid Hellström, p..

Fakta: Smålands akademi

Smålands akademi med 18 ledamöter grundades 1993 på initiativ av biskop Jan Arvid Hellström, professor Lars-Olof Larsson och fil. dr Stig Tornehed. Den har sitt högtidsmöte i anslutning till biskop Esaias Tegnérs födelsedag den 13 november då priser ges för insatser i akademiens anda. Akademiens syfte är att sprida glans och ljus över den småländska vitterheten och främja småländsk identitet. Mottot är "Snille och envishet".

— Det känns väldigt fint att få det här priset. Dag Hammarskjöld har ju spelat en stor roll i mitt liv, säger K G Hammar.

Ja, till den förre generalsekreteraren, född i Jönköping 1905, har KG Hammar ett speciellt förhållande. Han är väl bekant med hans postuma dagbok ”Vägmärken” och har valt ut de citat som är uppsatta på den del av Kungsleden som heter Dag Hammarskjöldleden. Kring dessa har han också givit ut en meditationsbok. Han har även engagerat sig i omständigheterna kring generalsekreterarens död 1961.

Var det en flygolycka eller blev Dag Hammarskjöld mördad?

— Jag är övertygad om att han blev mördad. Få forskare skulle i dag säga att han omkom i en olyckshändelse. Frågan kommer upp igen i FN nu i november. Förhoppningsvis får man så småningom veta vem som gav uppdraget att skjuta ner planet. Allt finns dokumenterat, men är hemligstämplat. Det är viktigt att få rätt på historien och att det de skyldiga inte ska komma undan.

K G Hammar är född i Hässleholm och bor i Lund.

— Roligt att smålänningarna tittar så här långt söderut när de delar ut sina priser, tycker han.

Annons

Man behöver alltså inte nödvändigtvis vara smålänning för att prisas av Smålands akademi, men tre av årets pristagare är härifrån. Emilpriset på 30 000 kronor går till Johan Bernander som är skådespelare och regissör från Kalmar, Linnépriset på 20 000 kronor går till geologen Jan Mikaelsson från Nybro och radioproducenten Karin Malmsten från Värnamo får Wallquistpriset som är på 25 000 kronor.

Journalisten Karin Malmsten har arbetat i 38 år på radion, de senaste 23 åren som producent för radiogudstjänsterna. Dessförinnan var hon lokalredaktör.

— Den finaste titel man kan ha. Lokalredaktörerna är journalistikens flaggskepp, tycker hon. Det är där man kommer publiken riktigt nära.

Precis som hon som producent för radiogudstjänsterna har kommit lyssnarna väldigt nära.

— Med småländsk klurighet och envishet samt med personligt engagemang och journalistisk integritet har Karin Malmsten förnyat 90-årsfirande Sveriges Radios allra äldsta program – gudstjänsten, läser Erik Lindfelt, sekreterare i Smålands akademi, ur juryns motivering.

— Jag är smickrad, stolt, glad och mycket förvånad, säger Karin Malmsten. I synnerhet som det här priset inte är något man söker, man blir föreslagen. Jag ser priset som välförtjänst för redaktionen. Vi försöker alltid vara aktuella och vi pratar inte över folks huvuden.

Hon är uppvuxen i frikyrkligheten och fostrad i söndagsskolan. Hon konstaterar att vi svenskar inte är så sekulariserade som vi tror. När katastrofer inträffar, vart går vi då? Jo, till vår kyrka eller moské.

Smålands akademis högtidssammankomster alternerar mellan Växjö, Kalmar och Jönköping. I år hålls högtiden i Kalmar domkyrka den 14 november.