— Jag kunde aldrig tro att det skulle gå så här bra, bara i går hade vi 300 besökare, säger Torbjörn samtidigt som han springer ut i köket för att sätta på ytterligare en kanna kaffe till gästerna.

Han berättar att många gamla arbetskamrater och grannar tvivlade på honom när han började planera för gårdsmejeriet.

— Jag undrade också vad jag gett mig in på ibland när det var som körigast inför starten, säger han och visar allt som han byggt, från mejeri till en stor glasveranda för fikagästerna.

Annons

— Visst det är väldigt mycket jobb och jag får offra mycket, men samtidigt är det sjukt kul och jag ångrar aldrig att jag vågade satsa, säger han och berättar om sitt omväxlande arbete.

— Först är jag i lagården och mjölkar, sen dusch och ombyte, in i mejeriet innan det är dags att baka kakor innan de första gästerna anländer.

Nyfödda killingar

Ute i hagen skuttar 12 nyfödda killingar runt i vårsolen. Torbjörn kliver in och lockar på getterna som snart flockas kring benen på honom.

— De är så goa, alla är så olika, både till utseendet och till sättet. Baggen är tjurig han kommer man knappt nära, säger han och lyfter upp en liten killing.

När alla getter har killat, räknar Torbjörn med att ha ett 50-tal killingar.

— Då är det helt fullt i hagen, säger han och berättar varför det blev just getter.

— Getost är mer exklusivt och det är ovanligt med getter i södra Sverige. Sen är de mycket smidigare än kor, getter behöver bara mjölkas en gång om dagen. Man blir inte lika bunden.