Norskägda och börsnoterade Kitron beslutade för snart tre år sedan att helt koncentrera den svenska verksamheten till Jönköping. Och basen har varit nära A6-området och i lokaler som ägs av fastighetsbolaget Corallen.

Fakta: 1 200 anställda

Kitron grundades i Norge på 1960-talet och är sedan flera år etablerat på norska börsen i Osl..

Fakta: 1 200 anställda

Kitron grundades i Norge på 1960-talet och är sedan flera år etablerat på norska börsen i Oslo. Företaget har cirka 1 200 anställda, varav 180 på Torsvik där den svenska verksamheten nu styrs ifrån. Bolaget jobbar med elektroniktillverkning inom främst försvar, medicin, industri och data/telekom.

— Fast allt har sin tid, vi har känt under en längre tid att vi varit för trångbodda då vi fått fler kunder och fler anställda, säger Thomas Löfgren.

Och för snart ett år sedan stod det klart att det blev byggbolaget Nordic Real Estate Partner (NRP) som skulle bygga den nya fabriken och kontoret på Torsvik och att Kitron skulle bli hyresgäster. Nu har ett tio års långt hyreskontrakt skrivits på.

Annons

— Det är imponerande att det bara tog tio månader tills det blev inflyttningsklart. Nu har vi någonting stort som vi kan växa ytterligare i, 8 000 kvadratmeter varav 6 000 är själva fabriken och resten är kontor.

Investerat mycket

Kitron har investerat 28 miljoner kronor i själva fabriken, främst i nya maskiner. De största kunderna finns i Sverige som sedan säljer vidare till andra länder. Lokalt samarbetar Kitron med bland annat Saab Avionics och Sensys, som är välkända för sina system för hastighetsövervakning.

— När våra kunder går bra går också vi bra och så är det just nu. Till och från är det dock ett problem med att hitta kompetent personal. Det är svårt att börja här utan någon ingenjörsexamen från Högskolan.

Kitron har de flesta kunderna inom försvar, medicin, industri samt data/telekom, varav försvar och industri är de största områdena, exempelvis gör Kitron en del av elektroniken till JAS Gripen och system för hastighetsövervakning. Kitron är enbart legotillverkare och har ingen egen produkt.

— Men allt vi gör sker i nära samarbete med våra kunder för att hitta den optimala lösningen.