J-Södra har fått en mardrömsstart på höstdelen av superettan med fyra raka förluster. Det ex-allsvenska laget ligger i skrivande stund på elfte plats i tabellen med 19 poäng på 19 matcher. Nu agerar klubben.

På söndagskvällen avslöjade DT.se att Andreas Brännström var på väg till J-Södra. En kort stund senare presenterades han officiellt av superettanklubben.

Kontraktet sträcker sig över två plus två år.

”Med utgångsläge av klubbens nuvarande position i superettan har styrelsen i dialog med Andreas Jankevics och Christer Persson beslutat att tillsätta Andreas Brännström per omgående. Andreas Brännström övertar huvudtränaransvaret från och med måndagen den 20 augusti. Christer Persson fortsätter i sin tidigare roll som assisterande tränare och Stefan Jörgensen återgår till sin tidigare roll i akademiorganisationen”, skriver J-Södra på sin webbplats.

– Andreas är en erfaren fotbollstränare som tidigare har genomgått en sådan resa vi vill göra långsiktigt, att ta oss tillbaka till fotbollens finrum. Han har en gedigen fotbollskunskap och ett gott ledarskap. Hans kvaliteter stämmer väl in på den profilen vi var ute efter, säger J-Södras sportchef Andreas Jankevics till JP-sporten.

Annons

Hur länge har diskussionerna med Brännström pågått?

– Sedan jag klev på (sportchefsrollen i J-Södra) har ett av uppdragen varit att analysera vart vi ska, vad som krävs för att ta oss dit och vilka personer som passar för att leda det här. Vi har analyserat vad som finns på marknaden och vad vi har för behov. Vi hade en bruttolista inför nästa år över aktuella tränare internt och externt och på den listan var Andreas nummer ett, säger Jankevics och fortsätter:

– Tanken var inför nästa år, men de senaste veckorna har jag och Christer (Persson) diskuterat hur vi kan optimera våra förutsättningar för att få ut max av truppen i höst. Utifrån den informationen så tog sedan styrelsen det här beslutet.

Hur är Brännström som tränare?

– Han bygger mycket på kunskap, förberedelser och noggrannhet. Han är väldigt engagerad i att få en tydlighet rakt igenom och han brinner för fotboll – han har riktig passion. Sedan är han duktig på att utveckla lag och spelare, det har han visat tidigare, säger Andreas Jankevics.

42-årige Andreas Brännström förde 2017 upp Dalkurd till allsvenskan och ryktades efter det vara nära IFK Göteborg. Men den övergången blev aldrig av och nu blir det alltså en flytt till Jönköping.

Brännström har förutom Dalkurd också gjort tränarsejourer i Sirius, AFC United och Hammarbys U-lag.

Det här är inte den första tränarrockaden i J-Södra den här säsongen. Vid säsongsstart var det Jörgen Wålemark som ledde laget, men han fick lämna sitt uppdrag redan efter tre superettanomgångar. Wålemark ersattes då av Christer Persson, som blev manager, och Stefan Jörgensen som blev huvudtränare.

Fotnot: JP-sporten har sökt Andreas Brännström för en kommentar.

J-Södras sportchef Andreas Jankevics.
Foto: Magnus Sundvall
Relaterat: Ny förlust för J-Södra – då hyllas supportrarna
Relaterat: J-Södrabacken fotskadad – igen