Vid lunch på tisdagen meddelade Svenska kanotförbundet på sin hemsida att Paldanius nu går över till en ledarroll. Beskedet kommer lite drygt två veckor efter att den mångåriga landslagsstjärnan berättat att hon valt att lägga ned sin aktiva karriär.

— Jag fick en förfrågan om det här uppdraget när jag hade annonserat att jag skulle sluta. Jag har klurat på det fram till i går och då bestämde jag mig för att hoppa på det. Det känns väldigt kul, inspirerande och utmanande, säger Sofia Paldanius, som kommer att basa över ett landslag där killarna och tjejerna i huvudsak är mellan 17 och 18 år.

Hur bra koll har du redan nu på de landslagsaktuella ynglingarna?

— Ganska bra koll tycker jag. Jag har läst på om deras resultat från förra året, och så har de tävlat i samma tävlingar som mig. Men jag känner inte alla personligen, säger Paldanius och fortsätter:

Annons

— Det kommer att bli spännande att jobba med personer som är i den där åldern där mycket händer. Det finns säkert någon som kan ta jättekliv under säsongen, som tar beslutet att satsa ordentligt.

Paldanius, som har kritat på ett kontrakt som gäller över två år, berättar att hon kommer att ha hjälp av en assisterande tränare. Vem det blir är inte klart för tillfället.

— Jag kommer inte att vara ensam på läger och tävlingar, men jag kommer att ha huvudansvaret, strukturera, planera och stå för laguttagningar och sätta ihop besättningar.

Två höjdpunkter under året kommer, enligt Sofia Paldanius, att vara junior-VM i Rumänien och NM i Danmark.

Känns det bra att få fortsätta att vara en del av sporten?

— Ja, det är väldigt kul. Jag har faktiskt fått råd från vissa håll att det är viktigt med distans till sin egen karriär, innan man hoppar på något nytt.

— Men jag har haft hösten på mig att hålla distansen, och har redan kommit på grejer som jag inte hade tänkt på om jag hade varit kvar i bubblan som aktiv. Jag brinner för det här och ser nu fram emot att vara med och inspirera ungdomarna.

LÄS MER: Bäckström: Tack Sofia – men nu blir det tomt