Under punkten ”Valärenden”, en av de sista punkterna under måndagens kommunfullmäktige, meddelades att Klas Gustavsson, lokalavdelningens ordförande, lämnar Vänsterpartiet.

Det innebär att han fram till årsskiftet kommer att sitta i kommunfullmäktige som politisk vilde. Samtidigt meddelar Lennart Charlie Karlsson att Klas kommer att ansluta sig till Empartiet (EMP), det parti som Charlie startade i höstas.

— Jag går från någonting bra till någonting ännu bättre. Jag har insett att det behövs ett lokalt parti för att väga upp de stora partiernas uppifrån och ner-perspektiv – samtidigt innebär friare händer också ett större ansvar.

Läs mer: Nytt politiskt parti i Vaggeryds kommun och Politiska diskussioner på kaféet när nya partiet startade

Redan två mandat

På sätt och vis har alltså EMP redan två mandat i fullmäktige.

Annons

— Jag tycker att han borde ha ställt sin plats i fullmäktige till förfogande för någon annan från Västerpartiet, säger tillförordnade ordföranden Erica Gunnarsson Kibowa.

Har ni så många kvar att kasta in nu då?

— Ja då, någon mer har vi. Vi jobbar också fullt med den frågan inför valrörelsen och i dagsläget ser jag inga problem med att få ihop en lista.

Varför hoppar de av?

— Som jag ser det handlar det mest om ideologi. Man måste kunna stå upp för det vi står för om man ska vara med; ett rättvisare samhälle, där vi tar ställning för svagare grupper, säger Erica.

Splittrat om ideologi

Har det varit någon speciell fråga som har splittrat?

— Ja, för Charlies del vet jag vet jag en. Vid ett möte i socialnämnden, där han i form av ersättare var med som åhörare, röstade jag för att de ensamkommande ska få stanna, medan Charlie sa att han skulle ha röstat annorlunda.

— Beskrivningen av mötet stämmer. Men ideologi handlar ju inte bara om ensamkommande flyktingbarn, kommenterar Charlie.

— För min del var det inte ideologin som var avgörande. Även Empartiet har ett vänsterperspektiv, där samhällsfinansierad välfärd anses viktig, säger Klas.

Vi har tidigare berättat om Fredrik Nord som hoppade av från Sverigedemokraterna, för att bli uttalad centerpartist. Han behöll sin plats i socialnämnden – som vilde, men lät SD ta ersättarplatsen i fullmäktige.

Läs mer: SD-politiker hoppar av till Centern