Annons

Konsert

Konsert: Sofia Winald Kvartett

Plats: Rosenlunds Herrgård

Arrangör: Jönköpings Jazzklubb

Betyg: 4..

Konsert

Konsert: Sofia Winald Kvartett

Plats: Rosenlunds Herrgård

Arrangör: Jönköpings Jazzklubb

Betyg: 4 tändstickor

Namnet Winald ger musikaliska signaler hos mig. I våras kunde vi se och höra Sofia i den påkostade hyllningskonserten till Ella Fitzgerald på Spira, då tillsammans med ytterligare tio lokala sångerskor. På söndagseftermiddagen sjöng hon en del av det materialet tillsammans med sin man Mikael, som är en ypperlig saxofonist samt Håkan Persson på piano och Bosse Hellgren på bas. Detta är ett litet gäng med mycket rutin och hög kompetens. Det blev en intim musikalisk stund i den vardagsrumslika salen med utsikt över Vättern. Trivsam kammarjazz blandades med mer utlevelsefull tonkonst, allt inför en utsåld salong.

Den här konsertformen i denna miljö är genial. Man kommer så nära musikerna att man tycker sig umgås med dem. Mycket närmre än i stora konsertsalen med långt avstånd till scenen. Sofia har en varm och tilltalande röst, med säker och trygg frasering. Mikael spelar vårdat, med en mjuk och elastisk ton från sina saxofoner. Håkan målar med färgstarka ackord som skapar en rik harmonisk bild. Bosse driver skutan med sitt rytmiska basspel och ger både botten och driv.

Vi bjöds på evergreens av Jerome Kern, Irving Berlin, George och Ira Gershwin för att blott nämna några bjässar. Programmet var väl sammansatt med många olika stilar och stämningar. Skymningen sänkte sig över Rosenlunds bankar, men i herrgården skimrade tonkonsten.