Jonas Nilsson, räddningschef i Gislaved, har enligt Radio Jönköping föreslagit att butikerna ska plocka bort sina engångsgrillar i butikerna när brandrisken är hög. Så gör handlarna i Norge och Jonas Nilsson tycker att det vore en bra idé att införa också i Sverige.

Men handlarna verkar tveksamma. Det är framför allt inte aktuellt att en enstaka butik i så fall skulle införa den norska modellen.

– Det här är en policyfråga för företaget och inget som jag kan besluta om. Det måste i så fall bli ett gemensamt beslut för hela branschen, säger Anette Alm, regionchef på City–Gross.

Också på bensinmackarna, som idag också säljer engångsgrillar, är det stor tveksamhet inför förslaget. Frågan är känslig. Några butikschefer JP talat med vill inte alls bli intervjuade eller ha med sitt namn i tidningen.

Efter flera samtal säger till sist Jonathan Isaksson på OK Q8 i Huskvarna att han skulle kunna tänka sig att dra in försäljningen av engångsgrillar om Räddningstjänsten skulle uppmana honom att göra det.

–Vi skulle följa vad Räddningstjänsten rekommenderar, säger han.

Trots att det har regnat är det fortfarande extremt torrt i markerna.
Foto: Arkiv

Under måndagen beslutade ICA Gruppen att alla stora Maxi Ica Stormarknader ska ha en varningstext där engångsgrillarna säljs.

– Vi ska informera alla ICA– butiker om det och vi har sett till att vi inte har någon central kampanj om engångsgrillar. På ica.se har vi också lagt ut en varningstext för att uppmärksamma kunderna om brandrisken, säger Anna Hedström, som är pressansvarig på ICA–gruppen.

Annons

Anna Jönsson är kommunikationschef på branschorganisationen Svensk Daglighandel och där vill man också jobba med mer information om engångsgrillar vid extrem torka.

– Vi har gärna en dialog med Räddningstjänsten och hjälper också gärna till med att sätta upp informationsskyltar i butikerna i anslutning till grillarna. Att plocka bort dem är kanske att gå väl långt då det är tillåtet att grilla på den egna tomten och på ordnade grillplatser, säger hon.

Också Coop har tagit fram färdiga informationsskyltar om engångsgrillar.

En handlare JP talade med under måndagsförmiddagen tyckte att hela frågan om engångsgrillar var överspelad i och med nattens regn. Men faktum är att det fortfarande är en mycket hög brandrisk och att det krävs flera nätters och dagars regnande för att råda bot på torkan.

Beredskapschef Fredrik Björnberg tror mer på att sprida kunskap om brandrisker än att plocka bort engångsgrillar från butikerna.

Det säger Fredrik Björnberg, räddningschef i beredskap i Jönköpings län, som tillägger att nattens regnande bara väter lite på ytan. Räddningstjänsten mäter regelbundet marken i tre skikt: Ytskiktet på en centimeter, ett andra skikt fem centimeter ner och det tredje skiktet som finns tjugo centimeter under markytan.

Hur mycket behöver det regna för att det inte längre ska vara torrt i markerna?

– Det behövs mist 50 millimeters regn utspritt på ett antal dagar. Inget störtregn utan några rejäla regn dagar och nätter så att vattnet hinner rinna ner. Därför tar vi inte bort eldningsförbudet för det regn som har kommit nu räcker inte, säger Fredrik Björnberg.

Förslaget att ta bort engångsgrillarna från butikerna när det är extremt torrt tycker Fredrik Björnberg är en fråga för handlarna.

– Till syvende och sist handlar det om de som grillar och vilken kunskap de har. Vi vill sprida den kunskapen och tror att det är den bästa vägen. Budskapet vid hög brandfara är att helst undvika att grilla med engångsgrillar. I annat fall ska man ha stor respekt för brandrisken.

– Vi vill hellre få folk att förstå vad en engångsgrill kan ställa till med. Eldningsförbudet är kvar för att det fortfarande är så torrt i markerna. En enda liten gnista kan orsaka en stor skada. Om det är torrt kan man tända marken bara med värmen från engångsgrillen om den står på marken. Det gäller att tänka till hur man använder den, säger Fredrik Björnberg.

Så hanterar du engångsgrillar

Tänk på detta om du vill ta med dig en engångsgrill ut i naturen:

• Ställ aldrig en ..

Så hanterar du engångsgrillar

Tänk på detta om du vill ta med dig en engångsgrill ut i naturen:

• Ställ aldrig en engångsgrill direkt på marken. Bara värmen från grillen kan starta en brand om det är mycket torrt.

• Placera grillen i en betongring med sand i mitten om det finns en sådan. Leta annars efter ett brandsäkert underlag som en sandstrand eller stenar.

• Om du är i närheten av en sjö så fyll några petflaskor med vatten och häll över grillen och området där den har stått. Eller ta med dig några flaskor vatten hemifrån.

Källa: Fredrik Björnberg, räddningschef i beredskap i Jönköpings län