För fjärde året i rad inleds nu klimatveckan i Jönköpings län. På torsdagen invigdes veckan av landshövdingen Håkan Sörman.

— Det är dystert att se hur vissa länders ledare uttrycker sig i klimatfrågan, sa Håkan Sörman under invigningstalet.

Han berättade sedan för JP om hur han blivit personligt engagerad sedan han hört hur USA:s president, Donald Trump, uttalat sig i klimatfrågan.

Under klimatveckan kommer det arrangeras 25 aktiviteter runt om i länet som avslutas med ett seminarium i nästa vecka som gästas av Mark Levengood. Klimatveckan har som syfte att bidra till målet att Jönköpings län ska bli ett plusenergi län 2050. Det innebär att länet ska vara självförsörjande på förnybar energi och samtidigt kunna exportera det. Jönköping är redan idag i framkant när det gäller förnybar energi och främst när det gäller solkraft.

Annons

— En teori som jag har är att kyrkorna är väldigt starka i Jönköpings län. Klimatfrågan är existentiell och många företagare går till kyrkan. Nu när företagen har insett att det även finns ekonomisk vinning att göra så har det fått fart, säger Håkan Sörman.

Håkan Sörman tillträdde som landshövding för ett år sedan men meddelade nyligen att han avgår av familjeskäl.

— Det är lite vemodigt, det har varit kul att vara här. Men jag är främst besviken hur utvecklingen varit med höghastighetstågen. Det hade varit en jättestor betydelse för klimatet, säger han.

Under klimatveckan lanseras också Solmatchen som innebär att klimatrådet utmanar övriga länet. Projektledare för det är Otto Hedenmo.

— Klimatrådet utmanar övriga länet i att installera solceller. Utmaningen är att vi ska installera minst lika mycket kilowatt som resten, säger han.

Han hoppas på ett stort intresse för utmaningen.

— Det är flera företagsnätverk som redan kontaktat oss. Det spridet ringar på vattnet. Vi hoppas på en spännande match och tror att det kan bli ett tajt race.