Det var i början av sommaren som Konsumentverket första gången riktade kritik mot bolaget INT Förbrukningsartiklar som står bakom Dental Clean, som säljer tandvårdsprodukter. Flera anmälningar hade kommit in om oseriösa affärsmetoder.

Personerna hade lurats in i abonnemang av telefonförsäljare bara genom att svara ja på ett antal frågor om sina tandvårdsvanor. Att syftet med samtalet var att sälja ett abonnemang framkom överhuvudtaget inte.

JP har flera gånger berättat om företagen/varumärkena Dental Clean, INT Förbrukningsartiklar, Way Up, Samma sol med flera som har sitt säte i Jönköping.

KO kräver att bolaget marknadsföring på fyra punkter stoppas och att ägaren Lukas Kirchberger hålls personligt ansvarig. Han hotas av böter om metoderna fortsätter.

— Regelmässigt brukar vitet ligga på en miljon kronor för varje punkt, säger Gunnar Wikström.

Annons

Kirchberger och hans bolag hotas också av en marknadsstörningsavgift, något som tas till vid särskilt allvarliga överträdelser.

— Vi anser att det här är ett så allvarligt fall, men vi återkommer om hur mycket avgiften ska vara på, säger Wikström.

JP har sökt Lukas Kirchberger. Han har tidigare i JP skyllt problemen vid telefonförsäljningen på att verksamheten vuxit för snabbt och han inte har kunnat kontrollera enskilda säljare. Nu ska dock allt vara i sin ordning.

KO konstaterar att han har framfört samma argument till Konsumentverket, men att problemen och anmälningarna fortsatt strömma in.

— Vi bedömer nu att det finns anledning att gå vidare med det här rättsligt, säger Gunnar Wikström.

Företagen har också anmälts till polisen flera gånger för sina säljmetoder.

— Vi har totalt 120 ärenden som vi utreder, säger Niclas Abrahamsson, förundersökningsledare på Jönköpingspolisens bedrägeribrottsgrupp.

Polisen har avvaktat KO:s beslut.

— Jag kommer ta del av det KO gått in med till domstolen och göra en bedömning hur vi ska tackla det för vår del, säger Niclas Abrahamsson.