– Vi tycker att det är jätteviktigt att visa att alla människor är lika mycket värda. En bakelse är en liten del i ett stort arbete för människors lika värde, men den är ändå en viktig symbol. Vi får både positiv och negativa synpunkter, men så är det. Alla tycker olika och det viktiga är att vi diskuterar frågan, säger Victoria Stenkula delägare i Malmborgs konditori.

Fakta: Pridefestivalen i Jönköping

Under Prideveckan finns regnbågsflaggan till försäljning och bland annat kommunen har valt att ..

Fakta: Pridefestivalen i Jönköping

Under Prideveckan finns regnbågsflaggan till försäljning och bland annat kommunen har valt att flagga med den. Flaggan symboliserar respekt för medmänniskor, öppenhet och inkludering.

Den 23 maj fylls Rådhusparken med aktiviteter och utställare och det är även då som Prideparaden går genom Jönköping.

Prideparaden är en manifestation för alla människors rätt att vara sig själva och älska vem de vill. Prideparader härstammar ifrån Stonewallupproret 1969.

Hon tar inte illa vid sig om en kund inte vill köpa bakelsen, men berättar att den som normalt testar olika bakelser alltid testar årets Pridebakelse också.

 

Med åren har bakelsen blivit lite av en snackis och kunderna kom redan i början av året och frågade om bakelsen skulle komma tillbaka även i år. När den väl fanns på plats på onsdagsmorgonen så var det högt tryck och många blev sålda.

– Vi har fått in önskemål om att ha dem hela året och det är såklart jätteroligt att se att arbetet är värdefullt och sprider glädje. Jag känner däremot att det blir ett mycket tydligare och ett viktigare budskap om vi säljer bakelsen i samband med något större som exempelvis Prideveckan. Det är viktigt att det ligger en känsla bakom och ett sammanhang och då är det förstås extra kul att bakelserna alltid är slut när vi stänger, säger Victoria Stenkula.

 

Bakelsens smak varierar från år till år, i år det blåbär, hallon och choklad. Det är en självklarhet för Victoria att den ska vara färgglad och synas.

– Den är inte bastant utan mer publik så att alla ska tycka om den, även mindre barn. Vårt konditori står för rena och fina smaker och det var så vi skapade årets Pridebakelse, säger Victoria Stenkula. Kunderna reagerar när de ser bakelsen, men de flesta väldigt positivt.

Annons

– Bakelsen är ett viktigt inslag för den öppnar för diskussion och gör det lättare att beröra frågor som annars kan vara svåra att prata om

Victoria Stenkula tycker att det är viktigt att företagare stöttar Pride och hoppas att flera ska inspireras av deras engagemang.

– Det vore fint om det fanns en fond dit vi kunde skänka en peng för varje bakelse som vi säljer till något som gynnar Pride, men det finns inte så nu ger vi i stället matbiljett till volontärerna under paraden, säger hon.

 

Emil Qvarnström har varit med i Qom ut sedan 2013. Det är föreningen som ligger bakom och organiserar Pride i Jönköping och för honom är bakelsen viktig.

– Den betyder jättemycket, många bäckar små behövs för att leda till något större. Vi får ofta höra att Pride eller vår parad inte behövs längre, men man måste alltid komma ihåg grunden till varför man gör någonting. Den behövs så länge det finns personer som känner att det inte vågar vara den som de är innerst inne. Det betyder mycket för oss att vi har ett samarbete med Malmborgs konditori och vi hoppas att det kommer att sträcka sig under en längre tid, säger Emil.

Han beskiver känslan när han kommer in och ser bakelsen på konditoriet.

– Jag känner mig uppbackad, precis som när jag ser ett armband med Pride-färgerna eller något annat som har med Pride att göra. Det är oerhört viktigt. Det ger ett slags trygghet och kärlek i hjärtat, säger Emil.

Det är nu år sedan han själv kom ut med sin sexuella läggning, men han tror att bakelsen hade haft en ännu större betydelse om han hade sett den när han fortfarande inte vågade göra det.

– Jag hade känt att konditoriet hade varit ett ställe dit jag var välkommen och accepterade mig för den jag är. Den har ett mer symboliskt värde än vad många faktiskt tror, säger Emil.