Begreppet "Black Friday" härstammar från USA, infaller alltid fredagen efter Thanksgiving och är USA:s största shopping- och readag.

Fakta: Black Friday

"Black Friday", eller på svenska "Svart Fredag", kallas i USA den dag som infaller dagen efter Th..

Fakta: Black Friday

"Black Friday", eller på svenska "Svart Fredag", kallas i USA den dag som infaller dagen efter Thanksgiving (som är den fjärde torsdagen i november).

Det är USA:s största shopping- och readag. Tillsammans med Cyber Monday, som infaller tre dagar senare, markerar den starten på julhandeln.

Butikerna öppnar väldigt tidigt, vissa redan vid midnatt och andra oftast klockan 05 eller 07 på morgonen, och stänger väldigt sent, oftast vid 23-tiden.

Trots att Black Friday inte är någon officiell ledig dag i USA är många skolor och arbetsplatser stängda, för att möjliggöra en fyra dagars lång ledighet med Black Friday som så kallad klämdag.

Konceptet har de senaste åren fått allt större fäste bland svenska butiker och nu hoppar även Mullsjö kommun på tåget. Fredagen den 24 november, alltså årets officiella "svarta fredag", säljer kommunen ut sin sista lediga tomt i Mullsjö tätort för bara en krona.

— Vi tycker det är en rolig och positiv grej som gynnar alla i kommunen, säger Andreas Leo, samhällsbyggnadschef.

Köpare backade ur

Tomten, som ligger på Vintergatan 5 i Mullsjö, har inte varit bebyggd på 30 år och idag finns där mest träd och växter. Efter att en familj som köpt och skrivit kontrakt på den backade ur, så har tomten nu legat ute till försäljning i ett par veckor.

— Vi hade hoppats och trott att tomten skulle bli bebyggd men när de drog sig ur så ville vi sälja den direkt och passar då på att göra en grej av det i samband med Black Friday, säger Andreas Leo.

Intäkterna ska gynna alla

Tomten är 839 kvadratmeter stor och med dagens kvadratmeterpris skulle den egentligen kosta 92 290 kronor. Varför man nu väljer att sälja den för bara en krona har flera anledningar, framförallt ser man det från kommunens sida som en marknadsföringsstrategi.

— Jag vill få hit fler invånare. Ekonomiskt kommer vi inte förlora på det här, det är en tomt som redan är betald, säger Leo.

Finns det inte risk att de som köpt tomter för fullpris i Mullsjö nu reagerar och tycker det är orättvist?

Annons

— Vi går in vid ett tillfälle nu och gör såhär, det är en tomt som stått tom i många år och tanken är att skatteintäkterna ska gynna alla kommuninvånare. Får vi in mer skatteintäkter så har vi råd att finansiera och bygga nya skolor, förskolor, lekplatser och så vidare.

Sparar 145 000 kronor

Förutom det billiga priset så finns fler fördelar för den som köper tomten. Är köparen skriven i en annan kommun idag och skriver sig i Mullsjö innan den 1 november 2018, så bjuder Mullsjö kommun på halva anslutningsavgiften för vatten och avlopp.

— Det datumet är brytpunkten för att vi ska kunna få skatteintäkter för personen eller personerna för 2019, säger Andreas Leo.

Totalt handlar det om en summa på 145 000 kronor som köparen sparar, jämfört med om man köpt tomten till fullpris och betalat anslutningsavgifter och avstyckningskostnader själv.

Köparen lottas fram

Men det finns också några krav som den nya ägaren måste uppfylla för att få köpa. Dels måste ett bygglov lämnas in inom sex månader och dels får tomten eller huset inte säljas vidare på 24 månader.

— Det är liknande regler som till exempel Jönköping har, för att man inte ska köpa, bygga och sälja direkt, säger Leo.

Så, är det först till kvarn som gäller undrar alla köpsugna säkert nu? Nej, anmälningstiden för intresse för tomten är på fredag mellan klockan 00.00 och 24.00. Onsdagen den 29 november kommer sedan en utlottning ske i kommunhuset där den lyckliga vinnaren, som alltså får köpa tomten, dras.

Fullständiga villkor och information kommer finnas på Mullsjö kommuns hemsida under veckan och det är också därigenom som intresseanmälan sker.

Sandhem dubbelt så dyrt

För den som anmäler sig och inte vinner så kan det kanske vara av intresse att veta att kommunen nu också arbetar för att ta fram ännu fler tomter till försäljning. Under nästa år hoppas man kunna släppa en del nya områden.

Och är man inte så sugen på att bygga hus i Mullsjö utan hellre bosätter sig i Sandhem, så finns även där chans att köpa en tomt till reapris på fredag. Men det blir dubbelt så dyrt, där får man nämligen betala två kronor.

— Vi har många lediga tomter i Sandhem, där får köparen välja valfri tomt, säger Andreas Leo.