Ja, för enligt lag får signalhornet endast användas för att förebygga eller avvärja en fara och får inte ges längre än nödvändigt.

– Så har inte jag tytt lagen men är det så så får vi ju rätta till det, säger Anders Jörgensson, företrädare för det lokala partiet Kommundemokraterna.

JP ringde upp rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

– Man ska inte tuta om det inte finns skäl för att väcka andra trafikanters uppmärksamhet på något som kan uppfattas som en fara, säger Sven-Erik Alhem.

Flera boende i närheten av Kommundemokraternas tutuppmanande affisch har reagerat på ett ökat tutande under morgonen.

– Jag vaknade av att flera bilar tutade utanför och trodde det skedde någon olycka, men när jag fick se skylten förstod jag. Det är lite irriterande när ett politiskt parti uppmanar människor att tuta, säger en av de boende i huset precis intill affischen.

Boende i huset till höger reagerade på trafikanters tutande.
Foto: Daniel Lindau

Kommundemokraternas Anders Jörgensson var själv med och satte upp affischen i morse.

– Det beklagar vi givetvis om de har upplevt det på det sättet, men om det är så många som har tutat så har vi i alla fall fått se vad folk tycker. Vi såg det som en liten form av opinionsundersökning. Det är ju bra om man får reda på vad folk tycker och tänker om trafikflödena, säger Anders Jörgensson.

Sven-Erik Alhem menar att Kommundemokraternas eventuella lagöverträdelse är för lindrig för att klassas som uppvigling eller något i närheten av det.

Annons

– Men för en trafikant är det förbjudet att tuta om det inte finns behov av trafikskäl. Så det borde finnas någon inom partiet med förstånd att inse att man inte gör så här. Vi vill inte ha massor tutande människor.

Sven-Erik Alhem.
Foto: Arkivbild

De som har tutat på uppmaning av den här affischen, de har enligt lag begått ett brott?

– Ja, det har de gjort, säger Sven-Erik Alhem.

– Vi hade inte en tanke på att det skulle vara olagligt på det sättet. Och så allvarligt är det ju i alla fall inte, säger Anders Jörgensson.

Men ni har alltså uppmanat trafikanter att begå ett brott.

– Ja, men det är inte tanken med det. Vi får se till att vi rättar det här, det är inte mer med det. Vi får låta bli att ha den ute då, det är inte mer med det.

Anders Jörgensson, Kommundemokraterna.
Foto: Kerstin Arwidson

Tänkte ni inte på att det kunde upplevas som störande av de som bor i närheten?

– Vårt syfte var att få en uppfattning vad folk tycker om trafiksituationen, om det har stört så beklagar vi det jättemycket.

Affischen satt uppe ungefär en halvtimme runt 07:30 i morse.

– Tanken var att vi skulle ha den en halvtimme och den var inte där längre, säger Anders Jörgensson.