Varje år delar Jönköpings kommun ut pengar till de föreningar som har ansökt och fått bidrag för sin verksamhet. Men det visar sig att bara delar av pengarna delas ut för det kalenderåret som de är öronmärkta för. Praxis på kultur- och fritidsförvaltningen gör att hälften av pengarna hålls inne tills föreningarna har gjort sin årsredovisning, något som de flesta av föreningarna gör i samband med sitt årsmöte året efter.

Österängens Konsthall är en av de föreningar vars bidrag delvis hålls inne och de är kritiska till sättet att arbeta. De menar att praxisen gör att deras verksamhet försvåras. Sammanlagt är det 150 000 kronor som hålls inne av deras bidrag på 350 000.

— Jag ställde en fråga till förvaltningen och fick till svar att det inte finns några politiska riktlinjer som säger att förvaltningen ska hålla inne pengar, men att det är en praxis som man har på kulturförvaltningen, säger Johanna Linder som är intendent på Österängens Konsthall.

"Kritiska till det här"

Johanna Linder ser ett stort problem, inte bara för dem utan för många andra kulturföreningar i Jönköping.

Annons

— Vi är kritiska till det här förfarandet för att det förutsätter att man som förening ska ha en buffert eller kredit. Pengar man kan ta av medan man väntar på att få bidraget, säger hon och fortsätter:

— Det är inte heller några andra bidragsgivare som gör det här. Regionen betalar ut hela bidraget, Statens Kulturråd betalar ut hela bidraget. Det gör även Postkodlotteriet. Sedan får man naturligtvis i efterhand redovisa pengarna och visa att man har gjort det man ska, att pengarna har hamnat rätt. Har de inte det så blir man ju återbetalningsskyldig.

Oro för verksamheten

I måndags fick Österängens konsthall cirka halva sitt bidrag och 50 000 kronor som hölls inne för 2016. Innan dess såg Johanna Linder med oro på sin verksamhet. Hon berättar att de har kunnat betala sina räkningar, men att likviditeten inte är lysande. De har fått ta av projektpengar från andra bidragsgivare så länge för att hålla igång verksamheten.

— Det är ganska läskigt att sitta och se hur saldot på kontot bara krymper och snart är vi nere på noll och vad fan gör vi då? Jag har ju en styrelse att svara inför. Och den styrelsen har medlemmar att svara inför, sade hon innan måndagen.

Johanna Linder berättar att sådant här förfarande i slutändan gör att föreningar får skära ner på verksamheten för att kunna bygga en buffert så att de klarar av de fasta kostnaderna.

— Jag tror inte att politikerna tänker på vilka konsekvenser det här får för verksamheten. Det blir ju lite märkligt att vi 2018 får 150 000 som skulle kunna ha gått till utställningar och barn- och ungdomsverksamhet i år. Det här är ju verksamhet som inte blir av.