Linus Persson är en välkänd profil i Skillingaryd. Om det fanns ett lokalt derby mot Vaggeryd är det han som skulle leda hejaklacken. Liksom många andra har han under de senaste åren dock rört sig mot att se kommunen i ett helhetsperspektiv. Fram till nu.

Det började med ett medborgarförslag där han föreslog: ”Att kommunen ser till att kompressorstyrda cykelpumpar finns i varje samhälle i kommunen”.

Läs mer: Medborgarförslag: Installera kommunala cykelpumpar

Förslaget fick grönt ljus i kommunstyrelsen och skickades till tekniska kontoret för utredning. I förslaget som nu går tillbaka till kommunstyrelsen föreslås att en pump inrättas på brandstationen i Vaggeryd. Kostnaden beräknas till cirka 20 000 kronor.

— Både tjänstemän och politiker tyckte att det var ett bra förslag – att det blir på brandstationen beror på att den ligger centralt, samtidigt som där redan finns en kompressor. Nu återstår bara att göra den tillgänglig, skyddad mot sabotage och försedd med anslutningar så att den fungerar till alla typer av däck, säger tekniska utskottets ordförande PO Toftgård (C).

Två pumpar till Vaggeryd

Annons

Vaggeryd föreslås få ytterligare en, manuell, pump för 20 000 kronor, men vid torget. I förslaget finns även en pump i Skillingaryd, men inte än på ett par år. Tanken är att inkludera den i planerna för det nya äldreboendet i kvarteret Mejeriet, så att den även kan användas till att pumpa däck på rollatorer.

— När jag fick höra det här förslaget blev jag så arg att jag ringde upp utskottets politiker, Jerry Karlsson (L) och Stig-Göran Hultsbo (MP). När jag slutligen även fick tag på Kenth Williamsson (S) så hade jag inga svordomar kvar, säger Linus.

Likadant var det för några år sedan när han föreslog konstgräsplaner. Bra idé, sa politikerna – och anlade en i Vaggeryd.

— Nästa gång ska jag motionera om att de stoppar alla byggnationer i Skillingaryd, så kanske de fortsätter att göra tvärtom – och stoppar dem i Vaggeryd, säger Linus.

Utanför ungdomsgården

Han pekar på flera platser som borde vara idealiska för en cykelpump: Utanför ungdomsgården vid torget, lotterikuren på samma torg, utanför mötesplatsen i bibliotekets foajé eller vid serviceboendet Jupiter.

— Jag hörde om Linus tankar innan han lämnade förslaget och skulle ha kunnat fixa en pump utanför min butik, El-agenten, till en betydligt lägre kostnad – det behövs ju bara en slang. Men vi tyckte att det borde vara en kommunal angelägenhet, säger Jörgen Johansson.