Kommunens feriepraktik ska ge ungdomar sina första arbetslivserfarenheter. Den används också som ett verktyg för att på lång sikt nå en mer jämställd arbetsmarknad.

Otraditionella placeringar

I sin praktikansökan anger ungdomarna tre arbetsområden som de intresserar sig för, sedan placerar kommunen utifrån dessa. Om en kille skrivit barnomsorg som ett av sina alternativ är det god chans att det är inom det området han hamnar – då det generellt är ett kvinnodominerat yrke.

– Anvisningarna är att vi ska placera ungdomarna otraditionellt, säger Radmila Dimic, som är samordnare för feriepraktiken på kommunens arbetsmarknadsavdelning.

Utbildningsdag om förskola och äldrevård

Isaac Mayorga, som går bygg- och anläggningsprogrammet på Bäckadalsgymnasiet, har sin tre veckors långa feriepraktik på förskolan Fru Ebba i Strandängen.

– Jag valde mellan massa andra grejer men ville testa på det här för att jag tycker att det är roligt att jobba med småbarn, berättar han.

Han deltar, tillsammans med ett 20-tal andra killar, på en utbildningsdag på Jönköping University . Det är Hälsohögskolan och Högskolan för lärande och kommunikation, i samarbete med kommunen, som ordnat dagen som en del av praktiken.

– Vi vill att de får upp ögonen för de här yrkena och framför allt vill vi informera dem om hur arbetsmarknaden ser ut i dag, säger Radmila Dimic.

Varför behövs det?

Annons

– Arbetskraften behövs men alla mår bättre av att det är blandat. Speciellt barn. Om de växer upp i en miljö med både manliga och kvinnliga pedagoger så blir det mer självklart för dem att det alltid ska vara jämställt.

Under dagen fick killarna själva möjlighet att diskutera hur könsroller kan påverka arbetsvalen och fördelarna med jämställda arbetsplatser.

– Flera av killarna sa att de skulle våga söka sig till de här jobben om det redan fanns fler män inom dessa yrken, säger Radmila Dimic.