Så mycket antikhandel är det inte som möter besökaren till familjen Ulfsax på Storgatan 42 i Skillingaryd.

Fakta: Henric Ulfsax

Är 39 år och bor i före detta direktörsvillan vid Ahlstrands i Skillingaryd, men är uppväxt ..

Fakta: Henric Ulfsax

Är 39 år och bor i före detta direktörsvillan vid Ahlstrands i Skillingaryd, men är uppväxt i Bodafors.

Härstammar på mammans sida från den småländska släkten Ulfsax, som introducerades 1625, men som har anor från 1400-talet.

Gift med Marlene som han har döttrarna Sigrid och Saga med.

Har en teologie kandidatexamen och har arbetat som präst i tio år, med placering i Växjö, Nässjö och Aneby.

– Nej, än så länge finns butiken bara på nätet, berättar Henric. Men jag har tankar på att öppna en butik.

Inte traditionell

Han har sneglat lite på Slättenområdet runt Miliseum, men är ännu någon tid ifrån att öppna en traditionell antikhandel.

På nätbutiken Clio Antik har han lagt ut en del av de möbler och föremål som i dag finns i hemmet.

Annons

– Tidigare har jag även köpt och sålt en del på Blocket och Tradera, berättar han. Mest köpt, eftersom jag har svårt för att göra mig av med det jag gillar, det är hustrun som driver på där.

Vad gillar du då?

– Det har mest med åldern att göra. Men det är nog när sakerna är från 1700-talet och äldre som hjärtat börjar klappa lite snabbare.

Kvinna i guldram

Ett av de senaste förvärven är ett porträtt av en kvinna i guldram. Hon är av färskare datum, men där var det nog mer attraktion som styrde…

Så öppnar han dörren till det allra heligaste: Ett rum fyllt med böcker samt gamla och nyare saker i en skön blandning. Bland boktitlarna finns bland annat ”Svenska slag”. Över dörrposten hänger en värja med tillhörande balja och på hyllan bredvid står ett par artillerigranater. Har man, som Henric, studerat historia och är historieintresserad är det svårt att hålla sig undan från vad som på fackspråk kallas militaria.

Calle Örnemark

I rummet förvarar han även ett verk av den nu 80-årige Calle Örnemark och en liten miniatyrfris med ett par gyllene gripar. Fjärrkontrollen och sladdarna är av modernare snitt och har hamnat där av andra anledningar.

Det som inte ryms i rummet eller är på genomresa i familjens inredning finns i de två garage som hör till huset. Bilen får snällt stå utanför.