Den förstnämnde av de tre, Dan Damberg, har många strängar på sin lyra. Många elever i Skillingaryd känner honom som NO-lärare, tidningen träffade honom nyligen i form av svampexpert, medan andra har uppskattat hans natur- och kulturskildringar. En uppgift säger att han lär ha skrivit mer än 800 natur- och kulturkrönikor.

”Ett klart bidragande skäl till varför du får årets kulturpris är dina krönikor om Götaströms bruk och berättelser om Fågelsforsdammens historia.”, står det i motiveringen.

Lars-Evert Eskilsson och Evert Melin presenteras tillsammans eftersom båda har varit starkt inblandade i boken ”Från Waggeryd till Vaggeryd”. Idén till boken kom genom den populära stadsvandringen som brukar genomföras i Vaggeryds tätort. Där brukar en del av orten uppmärksammas varje år, tillsammans med utgivningen av en sammanställning bilder. ”Från Waggeryd till Vaggeryd” är en sammanställning av historia och bilder. Utöver kulturpris har boken chansen att vinna rikstävlingen ”Årets hembygdsbok”, som utses av Sveriges Hembygdsförbund.

I motiveringen står det bland annat: ”…Se därför priset som ett erkännande från Vaggeryds kommun för den insats ni båda har gjort för att beskriva och dokumentera delar av samhället Vaggeryds historia”.