På en vacker gård i Norra Bäckebo, åtta kilometer norr om Habo, visar Ing-Marie Sönne sin konst i nystartade Ateljé Ginova.

Konst har en stor betydelse i hennes liv.

— Det är en slags meditation, eller mindfulness. Man landar i nuet, säger hon.

Ing-Marie Sönne hade i många år en karriär som konstnär och illustratör. Sedan hon upptäckte Vedic Art för några år sedan har hennes konst förändrats.

— Då målade jag bara med hjärnan, nu målar jag med hjärtat.

Hon illustrerade böcker och producerade julkort och vykort som sålde bra över hela Sverige. Med framgångarna ökade kraven och till slut hamnade Ing-Marie Sönne i ett utmattningstillstånd.

— Jag trodde aldrig att jag skulle hålla i en pensel igen.

Under den värsta krisen träffade hon ett medium. Ing-Marie Sönne, som är "uppvuxen i frikyrkobältet", var skeptisk till en början.

Annons

— Jag satt som ett frågetecken när jag fick reda på att jag skulle fortsätta att måla på ett helt annat sätt, säger hon.

Hennes medium berättade att Ing-Marie även skulle syssla med automatisk skrift och healing.

— Det tog några månader att smälta allting, sedan tog jag mod till mig. Det var en sådan frigörelse och jag såg en mening igen.

Kravlöst skapande

Hon gick en kurs i Vedic Art, en metod för konstnärlig och personlig utveckling som utvecklades av konstnären Curt Källman på 70-talet. Det är en inre resa där kravlöshet och den skapande processen är i centrum.

— Det var kul att måla igen, att inte behöva kontrollera någonting, säger hon.

Ing-Marie Sönnes nya tavlor är målade i en helt annan stil än hennes tidigare konst. De är abstrakta och stämningsfulla.

— Jag ser en helt annan reaktion hos betraktaren. På ett djupare plan.

För något år sedan gick hon en lärarutbildning i Vedic Art. Hon har undervisat på flera platser och till hösten startar hon kurser på ABF i Habo och Mullsjö.

— Jag håller tummarna för Jönköping också, säger hon.

Hon trivs väldigt bra med att undervisa.

— Det är helt underbart. Det är ju så kravlöst. Att få ge av det och se andra växa, det ger mig kickar.