SD har letat lokal ända sedan valet. Med sina åtta mandat i Jönköpings kommunfullmäktige har de rätt till partistöd och ett engångsbelopp på sammanlagt 654 584 kronor. Enligt Cristina Gustavsson, ersättare i SD, och Anita Winberg, ledamot i både landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige, har SD fått nej på fem olika lokaler som de velat hyra. Men inte hos tekniska kontoret i Jönköpings kommun.

– SD hyr 90 kvadratmeter på nedre botten och på andra sidan flyttar det in två fotografer, säger Daniel Islan på tekniska kontoret.

Finns det något problem med att hyra ut till Sverigedemokraterna?

– Nej, vi hyr ju även ut till Vänsterpartiet på Tändsticksområdet. Vi hyr också ut lokaler till Socialdemokraterna. SD är ett parti som alla andra för oss, säger Daniel Islan.

SD:s ledamöter ska ha lokalerna i Konstnärsgården som kanslilokal.

Annons

– Hittills har vi träffats hemma hos varandra. Vi har varit hemma hos mig många gånger. Det ska bli skönt att få riktiga lokaler, säger Anita Winberg.

Krister Aronsson är gruppledare för SD i kommunfullmäktige. Han är nöjd över lokalerna i konstnärsgården.

– Det är en hyra vi mäktar med. Vi är en sådan stor grupp nu att vi behöver en lokal, säger han.

Mario Rojas tycker att det är som att trampa på konsten när SD får ta över Konstnärsgården.

– Vi skapade konst och upplevelser för Jönköpingsborna. Det känns helt fel att SD får ta över vår lokal, säger Mario Rojas som berättar att konstnärerna fått ha möten på kaféer i Jönköping.

Vem är du arg på?

– Kommunalråd Anna Mårtensson. Det är hon som har ansvaret för konst–och integration. Hon skulle ha kämpat mer för att vi skulle få ha varit kvar på Konstnärsgården. Vi var ledsna när vi var tvungna att flytta men jag förstår inte hur kommunen kan acceptera det här, säger Mario Rojas.