Black friday är en av handelns stora readagar sedan några år tillbaka. Samtidigt firas En köpfri dag som en protest mot konsumtionshets.

- Rik är inte den som har mycket, utan den som saknar lite. Slit inte ut människor och miljö genom överkonsumtion. Det säger Alexandra Davidsson, talesperson för En köpfri dag och generalsekreterare på Medveten konsumtion i ett pressmeddelande.

En köpfri dag kommer ursprungligen från Canada 1992 och var en reaktion mot vad de ansåg vara köphysteri. Valet att fira dagen på just Black friday var alltså högst medvetet.

När trenden nådde Sverige och övriga Europa hade ännu inte Black friday blivit särskilt stort här och man tyckte att sista lördagen i november var en lämplig dag att undvika konsumtion på. Men med åren har den svarta fredagen vuxit även i Sverige, och nätverket har nu valt att uppmärksamma en köpfri dag på fredagen i stället.

I år har nätverket utnämnt "Tid" som årets julklapp. Tidigare förslag har varit (med glimten i ögat får man förmoda) bland annat luftgitarr.

I Jönköping sker ingen särskild manifestation i samband med firandet.