Läs mer: Illa skött när stadsdirektören gav hög chef topplön

Flera oberoende källor med god insyn har berättat att Kaj Stenman är ledig sex veckor på sommaren för att segla och tre veckor på vintern för att åka till Thailand.

- Ja, jag har förstått det, säger stadsdirektören Carl-Johan Korsås som är den som är ansvarig för rekryteringen av IT-chefen.

Via bilder och inlägg på sociala medier går det att bekräfta att Kaj Stenman har varit i Thailand runt nyår de senaste åren.

Håller kalendern dold

Enligt flera källor krävde Kaj Stenman, när han tillträdde, att personalens digitala kalendrar ska vara öppna så att det går att se vilka möten de har inbokade och så vidare. Själv har han dock valt att hålla sin kalender dold för personalen på IT-avdelningen.

— Transparens blir modeordet i och med Kaj Stenmans ledarskap, medarbetarnas kalendrar öppnas. Men inte Kaj Stenmans. Den förblir stängd, säger en källa.

Jönköpings-Posten har begärt ut Kaj Stenmans kalender för 2016 och 2017.

I kalendern finns det inbokade möten varje vecka förutom sex veckor på sommaren och tre veckor runt nyår som är blanka.

— Kaj tar ledigt, men säger till personalen att han har semester, men han har ledigt med full betalning, säger en källa inom kommunen.

Inga sparade dagar

Enligt Kaj Stenmans anställningsavtal har han 32 dagars betald semester på ett år, vilket motsvarar drygt sex veckor. Enligt lönekontoret har han inga sparade semesterdagar.

— Jag har tolkat det som att resten av ledigheten handlar om inarbetad tid. Det betyder att han och hans chef Carl-Johan Korsås har kommit överens om detta, säger Maria Idehn, förhandlingschef på Jönköpings kommun.

Annons

Enligt källorna säger Kaj Stenman att det är Carl-Johan Korsås själv som har beviljat honom den omfattande semestern.

— Detta är ett av de krav han framförde till Carl-Johan för att åta sig rollen som IT-chef, skriver en högt uppsatt chef inom kommunen.

Carl-Johan Korsås dementerar att han kommit överens med IT-chefen om långledighet.

- Nej, det har vi absolut inte gjort.

Läs mer: Stadsdirektören struntade i reglerna

Liksom många andra chefer har Kaj Stenman ingen övertidsersättning, men istället kan han komma överens med sin chef Carl-Johan Korsås om att arbeta mycket under arbetstoppar för att ta ut ledigt när det är mindre att göra.

Men enligt Maria Idehn finns det ingen dokumenterad överenskommelse på lönekontoret.

— Egentligen ska en övertidsjournal föras. Men chefen och den anställde får vara överens om hur arbetstiden redovisas, säger hon.

Tanken med att lösa in arbetstiden i efterhand är att reglera arbetstoppar och tider av mindre arbete mot varandra.

— Ursprungstanken är inte att jobba 80 timmar i veckan varje vecka och jobba in ett sommarlov. Det är naturligt att man reglerar det i samband med att arbetstoppen är över, när det är lugnare, säger Maria Idehn.

Ylva Millback är personalchef i Jönköpings kommun.

Trots att hon är kommunens högsta ansvarige tjänsteman för personalfrågor får hon inte Kaj Stenmans ledighet att gå ihop.

— Jag förstår inte det.

Tycker du att det här med ledigheten är konstigt?

— Jag tycker det. Oh, ja.

Har du pratat med Korsås om det?

— Jag vill inte gå in på vilka jag har pratat med, säger Ylva Millback.

Flera källor vittnar om att Kaj Stenman ofta är frånvarande även under veckorna, då han åker hem för att tillbringa fredagarna i Stockholm.

Den här bilden bekräftas när vi går igenom Kaj Stenmans kalender under från januari 2016 till 23 april 2017. Majoriteten av fredagarna är inbokade i Stockholm eller lämnade blanka i kalendern.

Jönköpings-Posten har försökt nå Kaj Stenman för en kommentar.

Läs mer: Sylvebo: Bedrövligt, Jönköpings kommun