Räddningstjänsten larmades till branden i Rosengallerian vid klockan 14.40.

Initialt trodde man att brandröken kom från Swedbank, men enligt räddningstjänst på plats började branden i gymmet Nordic Wellness lokaler. (Swedbank meddelade senare att man håller stängt i Huskvarna under fredagen.)

— Det handlar om en kraftig rökutveckling i en lokal, bekräftade Kenneth Hermansson inre befäl vid räddningstjänsten.

Nordic Wellness personal lyckades snabbt evakuera lokalen, och strax därefter evakuerades hela gallerian.

— Jag var inne på banken och skulle flytta över pengar. Då kom en kvinna som berättade att det brann. Jag har aldrig sett så mycket brandbilar förut, säger ett vittne på plats i banken.

Enligt Kenneth Hermansson arbetade ett 40-tal brandmän med släckningsarbetet. Räddningsstyrkor från Huskvarna, Jönköping, Norrahammar, Bankeryd, Forserum och Nässjö arbetade med släckningsarbetet.

Annons

— Vi har haft ett antal rökdykargrupper som gått in och sökt efter personer som finns kvar i lokalerna, men vi har inga uppgifter om att det är några personer saknade, uppgav biträdande räddningschef Göran Mellin vid tretiden på eftermiddagen.

Även ambulans kallades till platsen, men ingen person skadades eller behövde vård, informerar polisen vid 15.40.

Patruller från polisen assisterade räddningstjänsten.

— Vi var där för att se till att räddningstjänsten kommer fram, och för att ta hand om de som kom ut ur gallerian, berättade Björn Öberg, presstalesperson på polisen.

Gallerian utrymdes och polisen spärrade av rondellområdet i centrala Huskvarna, enligt tidningens reporter. Ett flertal bostäder evakuerades.

Vid klockan fem släpptes kunder åter in i huset och boende i lägenheterna som evakuerats fick återvända till sina hem. Räddningstjänsten fortsatte dock att kontrollera utrymmen och fortsätter att bevaka brandplatsen under natten.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Skälet till detta är att brandorsaken är oklar och måste utredas. Mordbrand är då den brottsrubricering som används vid brand i byggnad där det fanns fara för annans liv eller hälsa eller fara för omfattande förstörelse av annans egendom.

När det är möjligt kommer polisen att spärra av de delar av fastigheten som behövs för att kunna genomföra en teknisk undersökning.

Polisen kommer också hålla förhör med personer som kan hjälpa utredningen framåt.