Enligt uppgifter från naturvårdsverket i fjol skulle nya regler för kräftfiske träda i kraft den 3 augusti i år.

FAKTA: Kräftor i Sverige

80 procent av de kräftor som svenska folket äter på kräftskivan importeras fryst eller vakuump..

FAKTA: Kräftor i Sverige

80 procent av de kräftor som svenska folket äter på kräftskivan importeras fryst eller vakuumpackat i enkiloskartonger.

Signalkräftan är kronisk bärare av kräftpest och kan själv dö av sjukdomen om den stressas.

Kräftpesten kom till Sverige redan 1907 men spridningen av pesten, och utslagningen av flodkräftorna och fisket på dem, ökade med 400 procent i samband med att signalkräftan introducerades i stor skala på 1970- och 1980-talen.

(Källa: SLU)

För mer information: www.krafta.nu

— Många undrar hur det ska bli med signalkräftorna. Men i år gäller precis samma regler som tidigare, berättar Maria Carlén från Carléns fisk i Habo.

Många reagerade på uppgifterna om att försäljning av signalkräftan skulle förbjudas under 2017. Mats Green (M) krävde att regeringen skulle agera mot EU-direktivet.

Inga nya regler för fiske av signalkräftor har införts i år.

— Myndigheter ska ju vara tydliga. Jag har sökt folk i 3-4 veckor, men inte fått något besked. Eftersom jag inte har fått något svar antar jag att vi kan köra på som vanligt, säger Maria Carlén.

Inga nya regler

Signalkräftan ingick i EU-förordningen om invasiva främmande arter som trädde i kraft 2016. Syftet med det nya direktivet var att hindra signalkräftan från att smitta och förgöra den inhemska flodkräftan.

Enligt information från naturvårdsverket skulle reglerna utökas 2017 till att gälla även transport och försäljning.

Annons

— Det har stått allt möjligt i tidningarna, att kräftskivan är hotad och så vidare. Det stämmer inte, kräftskivan är inte hotad, säger Lennart Edsman, kräftforskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Han menar att bristfällig information, bland annat från naturvårdsverket, ligger bakom de felaktiga uppgifterna.

— Det pågår ett jobb med ett hanteringsprogram som ska presenteras för EU-kommissionen i februari. Sverige har fått en garanti om att fortsätta med fiske och försäljning, men vi måste visa att vi tar det här på allvar, säger Lennart Edsman, som sitter med i referensgruppen.

Stoppar kräftpesten

Det är först och främst kräftpesten som hotar beståndet av de inhemska flodkräftorna.

— Det finns alla tänkbara förslag, allt från att utrota signalkräftan helt till att göra ingenting. Men det är ju inte aktuellt, säger Lennart Edsman.

Han tror inte att det finns någon risk för ett förbud mot försäljningen av signalkräftor, men att Sverige däremot kan behöva begränsa transporter och stoppa försäljning av levande kräftor.

— Så länge de är kokta sprids inte kräftpesten. Det ska vara bra, effektiva regler som folk förstår. Det är ju de bästa reglerna.

Maria Carlén förväntar sig förändringar, men hoppas att fisket av signalkräftor i Vättern kan fortsätta.

— Det är lätt för myndigheterna att säga att det löser sig, men vi vet ju inte. Jag hade sovit bättre på nätterna om jag hade fått tydliga besked, säger Maria Carlén.