MED ALL RÄTT har jag blivit hånad för mitt diffusa bildspråk om när Jönköpings-Posten ska gå över till tabloid, alltså tidningsformatet som är hälften så stort. Det har varit mycket "när löven fallit" och "innan snön lägger sig".

Orsaken till denna luddighet är att det pågår en omfattande ombyggnad av tryckpressen på Österängen.

Projektet är imponerande, 20 ton tunga tryckverk har flyttats från Danmark och lyfts hit och dit, upp och ner. En ny packsal, alltså anläggningen som tidningarna buntas i och levereras vidare ut till prenumeranterna från, är nerplockad i England, delad på hälften och byggd på nytt. Det är kugghjul och skruvar och stackar och en massa annat man inte förstår, och som bara ger ickeingenjörer ont i magen.

ETT AV TVÅ NYA tryckverk är nu på plats och har framgångsrikt provkörts i en dryg vecka. Därför har vi nu maximalt 32 sidor färg i Jönköpings-Posten och det är nu färg på sidor som alltid tidigare varit svartvita.

När tidningen är 32 sidor eller tunnare, alltså oftast måndag till torsdag, är alla sidor i färg. Det ger en tabloidtidning på 64 sidor helt i färg.

Senare – när snön ligger – hoppas vi att det andra nya tryckverket är klart att tas i drift. Då kan JP trycka 96 sidor färg i tabloid och då säger vi alla för evigt hej då till svartvitt.

Tack vare det framgångsrika arbetet med tryckpressen har vi nu äntligen kunnat bestämma dag för tabloidövergången. Torsdag 7 november är det premiär – och jag vet att ni är många många läsare som ser fram emot den dagen.

OPERATION TABLOID pågår för fullt på tidningen. Det är betydligt knepigare än vad man kan tro.

Alla stenar måste lyftas på, allt innehåll måste hitta en ny form. När det görs kommer automatiskt frågorna: vill vi ha det så här, och försvarar det sin plats i tidningen?

Annons

Det är viktigt att ni läsare känner igen er i den nya tidningen. Lika viktigt är att inte försitta chansen att göra förbättringar och strukturera materialet så enkelt och logiskt som möjligt.

VI KAN LOVA två saker som inte kommer att förändras. JP fortsättar att vara i – minst – två delar. Och texten i artiklarna kommer inte att vara mindre, även om många kommer att tro det eftersom den visuella effekten blir sådan när tidningen krymper.

Men vi kan också lova att mycket annat kommer att förändras, ofta av den enkla anledningen att sidorna är hälften så stora.

På denna sida, till exempel, får inte Debatt plats. Den avledningen får följaktligen bo någon annanstans i tidningen.

Vissa sidor, som till exempel börs och tv-tablåer, blir förändrade och minskar i omfattning för att sidantalet inte ska växa organiskt. Minskat innehåll på vissa ställen hoppas vi att kunna kompensera med mer innehåll på annan plats eller annan dag.

Samtidigt jobbar vi hårt för att skapa en logisk struktur som gör det enkelt att hitta i tidningen och lätt att dela med någon vid frukostbordet (för nu får den ju plats där).

I TABLOIDVERKSTADEN PÅ tidningen är det både hjärtklappning och gråa hår. Det snickras moduler och stöps sidor. När bygget är halvklart kommer något ljushuvud på förbättringar och så blir det omtag.

Men jobbet kommer att vara klart i god tid till 7 november.

Den dagen är också startskottet för nytt arbetssätt och ny organisation på JP. I korthet går det ut på att ytterst få journalister kommer att redigera tidningen. I stället skriver reportrar i förutbestämda moduler, som har fasta yttermått men stor frihet inom ramen.

Poängen är att de redaktionella modulerna storleksmässigt passar ihop med annonsmåtten. Därmed inträffar det unika i branschen att tidningen går jämnt upp.

Följden blir också en rationell produktion. Men även en tätare, tydligare och mer effektiv tidning med mer innehåll per sida.

NÅGON SOM PÅSTÅR att det inte händer något på Jönköpings-Posten?

För drygt fyra månader sedan kom vi ut i den digitala världen med jonkopingsposten.se. Där pågår nu en ständig utveckling av sajten i mobilen och andra plattformar.

Men fyra månader… det är ju länge sedan nu.

Så här kan Jönköpings-Postens förstasida se ut om 33 dagar: