På tisdagskvällen uppmärksammades fem stipendiater på Spira i Jönköping. Regionen har i flera decennier delat ut kultur- och arbetsstipendium till kulturarbetare.

Jönköpingsfotografen Mats Andersson var en av de fem som prisades.

Fakta: Motiveringar

Juryns motiveringar till årets stipendiater.

Ann Böttcher: För konstnärliga undersökningar med..

Fakta: Motiveringar

Juryns motiveringar till årets stipendiater.

Ann Böttcher: För konstnärliga undersökningar med utgångspunkten i nationalism, natur och hantverkstradition, som öppnar våra ögon för den komplexa samtiden.

Mats Andersson: För en inblick i djurens värld. Det frusna ögonblickets skönhet.

Stina Nilsson: För en stark tro på danskonsten som konstnärligt uttrycksmedel, som bygger nätverk för dansens utveckling i länet.

Fredrik Andersson och Bonnsri Tangtrongsin: För två konstnärskap med experimentlusta, som med en egen konstnärlig identitet suddar ut gränserna mellan bildkonsten och filmmediet.

— Det känns väldigt bra. Tävlingar i alla ära men det känns väldigt hedersvärt att få ett stipendiat på hemmaplan. Man brukar ju säga att man inte blir profet i sin hemstad, säger Mats Andersson.

Och det är just hemmaplan som är Mats Anderssons bästa arbetsplats.

— Jag har rest världen runt men där man kan inte skapa med samma hjärta som hemma. Jag bor någon mil söder om Jönköping och det är ett stenkast från mitt hus som jag tagit de bästa bilderna, säger han.

Förutom han fick också samtidskonstnären Ann Böttcher kulturstipendiat. Arbetsstipendiat delades ut till dansaren Stina Nilsson samt animatörerna Boonsri Tangtrongsin och Fredrik Andersson.