I begynnelsen var konstrundan, som hålls vartannat år. För ett par år sedan bestämdes att den skulle byggas ut till en kulturhelg. Datumet sattes till 25–26 oktober – alltså 2014. Ett motiv till att ha den på hösten var att den skulle få draghjälp av Smålands kulturfestival. Resultatet blev snarare att helgen kom i skymundan av festivalen, som hade större budget och bjöd på ”glassigare” arrangemang. Exempelvis ställdes bröderna Rongedal mot dagverksamhetens Mixteater.

Fakta: Kulturhelgen

Har hållits för andra året. Smygstartade med kulturting den 13 april, med större delen av akti..

Fakta: Kulturhelgen

Har hållits för andra året. Smygstartade med kulturting den 13 april, med större delen av aktivtiteterna den 16:e och 17:e.

Ska skildras i en film av Andreas Ljung från Voicefilm.

I fjol togs beslutet att flytta kulturhelgen till våren för att den inte skulle krocka med ovan nämnda festival. Samtidigt satsades brett med medverkan av aktörer inom konst, musik, foto och andra områden. Bland annat engagerades NBV, Ekumenia, Makerspace och Tidsbron.

Många av arrangörerna träffades till ett kulturting redan på torsdagen före kulturhelgen. Ett kreativt klimat gav många idéer för den framtida kulturverksamheten i Vaggeryds kommun och smittade uppenbarligen av sig på de följande dagarna.

Annons

— Under lördagen hade vi cirka 1 000 personer som kom och gick, i och utanför Fenix 2. Många av dem som var med på konstrundan passade också på att stanna kvar efteråt, konstaterar Beata Wilkhed vid kultur- och fritidsförvaltningen – spindeln i nätet.

Barn- och ungdomskulturen fick, enligt Beata, ett större genomslag än tidigare. Hon konstaterar också att många lockades av musikarrangemangen med bland annat vissångaren Andreas Granefelt, Gota stream big band och Anna-Maria Toftgård. Av besökarna var det många som tittade in i kulturskolans lokaler och på utställningarna med bland annat elevkonst, professionella fotografier och gamla sedlar.

— Det gick bra trots att vi fick regn på lördagen. Efteråt har det diskuterats om vi borde flytta fram ett par veckor till nästa gång, berättar Beata.

En annan efter-fråga var om det borde ha varit bättre tillgång till mat. I brist på eftermiddagsöppna fik och restauranger fick besökarna nu hålla till godo med korv och hamburgare.

Är det läge att gå från vartannat till varje år?

— Nej det fortsätter som nu. Men det finns förslag om att tinget ska hållas varje år.