Premiär för Hedda Gabler

Om jag skulle utse en favoritdramatiker skulle jag omedelbart välja Ibsen. Jag älskar hans pjäser och har sett många av dem spelade på olika scener runt om i världen. Ikväll har ett av hans bästa verk, "Hedda Gabler", premiär på Spira. Huvudrollen spelas Sanna Ingermaa Nilsson, vilket känns lovande. Detta är en teaterupplevelse som jag ser fram emot.

Emilia Söelund

Finbesök på Smålit

Författaren Karin Smirnoff deltar i författarsamtal på lördagens Smålit.
Foto: TT Nyhetsbyrån

En av många höjdpunkter på helgens Smålit är att Karin Smirnoff gästar litteraturfestivalen. Hon debuterade sent i livet, men "Jag for ner till bror" var väl värd väntan och belönades med en Augustnominering förra året.

Det är inte ofta man läser en debutroman som är lika originell och lika drabbande. Smirnoff skriver på ett färgstarkt sätt i en stil som bara är hennes egen.

​Det handlar om Jana som återvänder till Smalånger, den norrländska byn där hon växte upp. Det är långt ifrån någon idyll, men Smirnoff lyckas göra berättelsen levande och det är hela tiden vansinnigt underhållande.

Efter uppföljaren "Vi for upp med mor" väntas den tredje delen under våren.

Johan Fingal

Gripande film på Folkets Bio

Förra årets Oscarvinnare "Three billboards outside Ebbing, Missouri" visas på lördagskvällen på Folkets Bio.

En av 2017 års bästa filmer kommer att projiceras på Folkets Bios bioduk på lördag kväll. "Three billboards outside Ebbing, Missouri" handlar om en kvinna som sörjer sin dotter som blev våldtagen och mördad. För att få den lokala polisen att göra något sätter hon reklam på tre skyltar utanför hemstaden. Något som sätter igång en kedja av händelser och reaktioner. Frances McDormand och Sam Rockwell belönades välförtjänt med varsin Oscar för sin insats i filmen som blandar gripande drama och väldigt mörk humor. En perfekt lördag för cineasten.

Annons

Michael Joelsson