Resan som allt färre vill se

Idag får över 4 000 hushåll i Gnosjö kommun David Mohsenis novell "Eller sjunk i havet". Ett samarbete mellan Hallpressen och biblioteket i Gnosjö. Davids novell skildrar en katastrof som fortfarande pågår, även om allt färre vill se den - den livsfarliga och desperata resan över Medelhavet. I februari kommer David till SmåLit och senare i vår släpps hans roman "Ligger Sverige i Iran?"

Anders Rydell, kulturchef på Hallpressen

Annons

Återse Katitzi

Katarina Taikons böcker om Katitizi gjorde stor nytta när de kom genom att de ökade kunskapen och förståelsen för romers situation i Sverige. Tyvärr utsätts många romer fortfarande för fördomar och diskriminering, så kanske behövs det en ny Katarina Taikon för vår tid. Till dess kan vi återuppta bekantskapen med Katitzi. I mellandagarna spelas föreställningen om henne på Spira.

Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Pigg årsbok

Länets hembygdsföreningar erbjuder i år utmärkta sista minuten-lösningar för julklappsinköpen. Gudmundsgillets årsbok har ett osedvanligt piggt innehåll. Även hembygdsföreningarna i Bondstorp, Svenarum, Tofteryd, Hagshult och Åker fortsätter att knyta ihop då och nu i sin 39:e utgåva av Mellan Härån och Rasjön.

Carl-Johan Svensson, universitetslektor och kulturskribent

God odöd jul

Julhelgen är som vi alla vet tiden för ohejdad konsumtion av kött, socker och litteratur. Och boken du bör läsa den här julhelgen är "Flickan med gåvorna" av MR Carey. En gastkramande roman om vad det är att vara människa, som samtidigt tar zombiegenren till nya litterära höjder. Tillgänglig som e-bok för omedelbar leverans. För extra mys - spela Tim Wheeler och Emmy the Greats Zombie Christmas medan du läser. En av världens bästa jullåtar. Finns på Spotify.

Maria Friedner, kulturjournalist

Göm dig från familjen med tv-serier

Julhelgen är - om vi ska vara ärliga - rätt så ansträngande emellanåt. Du får inte en lugn stund och längtar efter att få andas ut. Varför inte då gömma dig i ett skrymsle och plöja lite tv-serier. Nöjesliv tipsar på juldagen om serier att se. En av dem är "Difficult people" på HBO där huvudkaraktärerna är självupptagna, ytliga och cyniska - karaktärerna du helt enkelt kommer att hata och älska på en och samma gång.

Michael Joelsson, Nöjesredaktör på Jönköping-Posten