Dans om flyktens fasor

I dansföreställningen "Refugee Story" skildrade regissören Eslam Al Hamden sin flykt till Sverige. Nu kommer uppföljaren "The Other Way", där dansarna också beskriver kriget och flyktvägens fasor. Syftet är att skapa förståelse för vad en flykt kan innebära och föreställningen spelas bland annat på Huskvarna Teater den 4 april. Eslam Al Hamden bor numera i Ödeshög.

Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Annons

Mannen i Damaskus

I Eric Ericsons och Susanna Wallsténs nyutkomna bok "Mannen i Damaskus" (Albert Bonniers) skildras den sanna och skrämmande berättelsen om hur en av de värsta nazistiska krigsförbrytarna, Alois Brunner, fick beskydd av Syrien efter kriget. Boken är en roman, men bygger på ett gediget källmaterial. Enligt vissa källor avled Brunner så sent som 2010 i Damaskus.

Anders Rydell, Hallpressens kulturchef

Utflykt i ljudlandskap

Gör en utflykt till Eksjö och upplev ljudlandskapet i Jan Carleklevs utställning ”VÄSEN” på Eksjö museum. Tonsättaren och scenkonstnären Carleklev (uppvuxen i Norrahammar) bjuder på ljudets poesi i en suggestiv, audiovisuell föreställning. Bland annat undersöker han hur man formger tid. Dessutom medverkar sjätteklassare från Eksjö med ljudexperiment. Utställningen visas till den 23 april.

Ulla Strängberg, kulturskribent

Vittnesmål från Syrien

SVT fortsätter sin satsning på högkvalitativ dokumentärfilm. Den senaste i raden heter "Ett rop från Syrien" (Cries from Syria) och visas just nu på svtplay. Filmen är en utförlig skildring av den långa, brutala konflikten. Regissören Jevgenjij Afinejevskij låter barn och unga, de som har drabbats värst, berätta sin historia och han använder bildmaterial som har filmats av syrierna själva (filmen innehåller några av de mest fasansfulla sekvenser jag någonsin har sett). Det är ett omskakande vittnesmål inifrån ett land som slits isär, en omistlig film för alla som vill förstå vad som händer i Syrien.

Johan Fingal, kulturskribent

Västerbottnisk referenspop

Jag kanske borde tipsa om något som händer ute på stan, men när det är regniga, dimmiga dagar är det lätt hänt att stanna inne. Och när man är inne och tittar ut på regndropparna passar det utmärkt att lyssna på Olov Antonssons debutskiva "Nere och ute i AC län". Med Umeå och Skellefteå som scen utspelas en riktig poppärla till skiva fylld till bredden med popkulturella referenser. Som en västerbottnisk Jens Lekman ungefär.

Michael Joelsson, nöjesredaktör på Jönköpings-Posten