Utredaren Martin Valfridsson anser bland annat att man inte bör lägga pengar i tiggarnas muggar, utan ge till frivilligorganisationerna för att få en långsiktigt bättre lösning. Däremot är han tveksam till ett generellt tiggeriförbud, och säger nej till att barn till tiggare generellt ska erbjudas att få gå i skolan. Länsstyrelserna, med Stockholm som övergripande aktör, föreslås få ett samordningsansvar för tiggerifrågan.

Christer Tornberg, samordnare för Kyrkhjälpen i Jönköping och informatör hos Hjärta till Hjärta, tog del av innehållet i utredningen som presenterades i tv på måndagen.

— Det han sa kändes riktigt bra, jag håller med om att den långsiktiga förändringsprocessen ska ske i hemmiljöerna, men vi ska också ge dem som kommer ett värdigt liv här. Man kan inte straffa folk som ber om hjälp genom att förbjuda tiggeriet.

— Och jag har hela tiden efterfrågat en regional samordning så att vi kan hjälpas åt, så det känns bra. Sedan är skolfrågan komplex, barnen som tagits bort från skolan därhemma borde ju vara där, samtidigt som människorättsperspektivet säger att alla barn bör ha rätt till skolgång.

Annons

Tornberg berättar att fyra EU-migranter i Jönköping nu har åkt ner till kursen i korgtillverkning som JP tidigare berättat om, i en by i Rumänien. Kursen startar i februari, och totalt har nio personer i Jönköping anmält intresse.

— Det är jätteroligt. Och nu hoppas jag att regeringen inte släpper frågan om de utsatta EU-migranterna, säger Christer Tornberg.

Karin Hermansson, avdelningschef på länsstyrelsen i Jönköping, konstaterar att länsstyrelsen tidigare inte haft något specifikt uppdrag vad gäller de utsatta EU-medborgarna, och ser positivt på utredarens förslag.

— Förslaget om länsstyrelsens roll passar bra med våra andra uppdrag kring mänskliga rättigheter. Och det är bra med tydlighet kring vad de olika aktörerna ska göra i den här frågan.

— Det är svårt att säga så mycket när vi fortfarande vet så lite. Men vi jobbar mycket regionalt med olika nätverk i kommunerna som vi stöttar i flera andra frågor, så denna del känns bara naturlig att lägga till, säger Karin Hermansson.

Nationella utredaren Martin Valfridsson uttryckte också att kommuner inte bör erbjuda särskilda boplatser för de utsatta EU-migranterna.

Då uppstår nya svårigheter. Samhället bidrar till att återupprätta de slumsamhällen som vi så frenetiskt arbetat för att få bort. Budskapet är att man får komma hit, men gör man det så måste man bo på ett legalt sätt. Samhället måste ha en strikt hållning till att man inte får bosätta sig på annans mark, sa Martin Valfridsson i samband med gårdagens tv-sända presskonferens.