MED ETT RELATIVT kort anförande inledde partiledare Jan Björklund Liberalernas landsmöte i Västerås.

Det var ett tal utan egentliga kanoner eller bevingade fraser, vilket också är symboliskt för stiltjen i väljaropinionen.

I den senaste undersökningen av Inizio (16/11) låg partiet under riksdagsspärren med 3,3 procent, vilket ger anledning att jobba extra hårt på landsmötet då politiken Liberalerna ska gå till val på beslutas.

Det är dags att kavla upp ärmarna, vilket Björklund avslutade sitt tal med.

Det blir ett landsmöte utan partiledarstrid mellan Jan Björklund och Birgitta Ohlsson, efter att den senare helt lämnat politiken. Nu återstår alltså sakfrågorna att strida om för deltagarna i Västerås.

DEN MEST BRÄNNANDE frågan väntas på förhand vara religiösa friskolor, och huruvida de ska förbjudas helt eller om bara nyetableringar ska stoppas. I den frågan har Björklund själv ändrat sin åsikt och står nu för ett totalförbud.

Även om religion i skolan onekligen kommer att vara ett hett debatterat område finns även ett lovande förslag inom rättspolitiken.

Partiledningen föreslår i en motion att den automatiska tvåtredjedelsfrigivningen ska slopas. I dag gäller att den dömde släpps ut på villkorlig frigivning efter två år, om personen dömts till tre års fängelse.

Annons

Liberalernas partiledning vill att tidigare frigivning bara ska vara aktuellt om den dömde förtjänat det genom gott uppförande, i stället för att som i dag bara behöva låta bli att uppföra sig illa.

Förslaget är rimligt och borde vara en självklar ordning. Den utdömda strafftiden ska gälla i regel, och bara tummas på i särskilda fall. Detta ger den dömde incitament att uppföra sig väl i fängelset och visa att man inte ämnar begå några nya brott.

En nackdel blir dock att möjligheten att ställa krav på uppförande under villkorlig frigivning försvinner för de allra flesta.

Den nackdelen bör Liberalerna vara medvetna om under landsmötet, även om fördelarna med slopad tvåtredjedelsfrigivning väger tyngre.

DET ÄR SÅDANA mindre men rimliga frågor som skulle kunna förbättra Liberalernas möjligheter inför valet 2018.

Partiet måste visa att det bryr sig om annat än skolfrågorna, där man möter konkurrens från bland annat Socialdemokraterna och Moderaterna.

Att bli ännu smalare och specialisera sig på att driva ut religion ur skolorna borde därför inte heller räcka för att fånga mer än en mindre grupp väljares intresse.

De många motionerna på temat, bland annat religiösa friskolor, slöjförbud i skolan och förbud mot religiösa symboler, tyder dock på att Liberalerna har valt sin nisch för 2018.

Tre dagars landsmöte kan dock göra stor skillnad för ett parti.

Det återstår att se om ärmarna faktiskt kavlas upp, och vad Liberalerna i så fall har gömt i dem.