”Jönköpings första soffopera” utropar arrangörerna glatt när Pergolesis komiska kortopera har premiär på vackert restaurerade Rosenlunds herrgård. Publiken satt visserligen inte i soffor men på första parkett när det lokalproducerade verket gick av stapeln i 34-gradig värme.

En prestation av samtliga artister och musiker! Producenten Wolfgang Veith inledde med en programförklaring: ”Vi söker en ny publik utan operavana och föreställningen framförs av lokala musiker och artister.”

Opera för folket, alltså! För trots att konstformen ursprungligen var det mest folkliga man kunde tänka sig har den genom åren mer och mer kommit att uppfattas som finkultur på avancerad nivå. Scenkonst Jönköping har en vällovlig ambition och sångarna uppträdde med en smittande entusiasm.

”La serva padrona”, här översatt som ”En liten hustyrann” berättar om den förslagna pigan Serpina som lyckas snärja sin husbonde till giftermål. Uberto von Posse, herrn i huset, gestaltad av Pär Nilsén, lyrisk baryton, blir närmast bokstavligen överkörd av den nya pigan, sopranen Annika Liljenroth. 1700-talskompositören Pergolesi, som är mest känd för sitt verk ”Stabat mater” som framförs i påsktider, har här skrivit en lustig bagatell, kanske som tidsfördriv? Librettot är översatt av Carin Bartosch och den svenska texten andas ett slags rokokofeminism- 1700-talets kvinnokamp, även om intentionen knappast kan ha varit något annat än en lek med ombytta roller.

Annons

Pär Nilsén gör sin roll med övertygelse, och hans lyriska baryton lyfter verket. Annika Liljenroth kommer bäst till sin rätt i kärleksduetterna, som också hör till de musikaliskt starkaste. En stum piga, gestaltad av Sandra Skavén, har en betydelsefull roll, vilket visar sig i slutscenen.

En komisk opera i miniformat, totalt överstökad på 45 minuter, när syret också tagit slut i salongen. Det fina med den här föreställningen är intimiteten - publiken sitter nästan i knäet på artisterna. Men tempot sackar ibland och regin kunde ha varit stramare. Musikerna; Kerstin Jansson piano, Håkan Molander cello och Vivien Jeffrey fiol är plockade ur Sinfoniettan och utgör föreställningens ryggrad.

Man vill önska Scenkonst i Jönköping lycka till i sitt projekt att fånga en ny, icke operavan publik till scenen. Med den höga ambitionsnivån skulle jag inte bli förvånad om man så småningom når sitt mål.

”La serva padrona”

Kortopera i två akter av Giovanni Batista Pergolesi

Jönköpings kammarmusikserie

Fö..

”La serva padrona”

Kortopera i två akter av Giovanni Batista Pergolesi

Jönköpings kammarmusikserie

Föreningen Scenkonst i Jönköping

Rosenlunds herrgård