Det var i början på året som läkaren häktades för flera sexbrott mot barn. Läkaren har tjänstgjort på flera sjukhus i landet, bland annat på en mottagning i Jönköping och Skaraborgs sjukhus i Skövde. Under tiden som läkaren suttit häktad har utredningen vuxit och har begärts omhäktad flera gånger.

Nu meddelar åklagarmyndigheten att läkaren kommer att åtalas för flera sexbrott, bland annat våldtäkt mot barn, barnpornografi och utnyttjande av barn för sexuell posering.

Enligt pressmeddelandet finns det offer över hela landet, bland annat i Jönköping, och totalt rör det sig om 52 barn som är utsatta samt 18 vuxna.

Mannen misstänks ha begått brotten i anslutning till sitt arbete, bland annat på Ryhov men också genom internetbaserade vårdföretaget Kry där patientkontakten är genom ett videosamtal på telefonen.

Kry stängde av läkaren i december förra året, när polisanmälan mot honom blev känd. Kry har också lex Maria-anmält mannen på grund av icke medicinskt motiverade videoundersökningar av 13 barn, skriver TT.

"Den tekniska utvecklingen med tjänster som erbjuder vårdkontakter via internet har även lett till en ny typ av brottslighet som vi inte sett förut. Att på det här sättet utnyttja dels det förtroende som läkare i allmänhet har, dels den nya tekniken för att begå sexuella övergrepp är unikt och oroväckande och väcker även frågor om tjänsteleverantörernas ansvar och bakgrundskontroll", säger Fredric Wikman, målsägarbiträde för flera av dem som drabbats via Kry, i ett pressmeddelande, skriver TT.

Annons

Tidigare har tidningen rapporterat om att mannen lider av en psykisk störning.

Åklagaren har kallat till pressträff i Stockholm på onsdagen den 12 september i samband med att åtal väcks mot läkaren.