Runt 3 000 svenskar får årligen diagnosen malignt melanom och cirka 500 svenskar dör till följd av sjukdomen. Att skydda huden blir därför en viktig prioritering för många, särskilt i samband med sommaren. Det är dock många råd och myter som har skapats angående solskydd och detta är något som läkare arbetar med att bryta.

Nyhetsbyrån TT har intervjuat Olle Larkö, överläkare på hudkliniken vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet för att ta reda på de största myterna angående solskydd.

– Vi är klockrent överens om hur man ska göra och ändå förs samma diskussion varje år. En halvtimme i solen är bra, men sedan ska man sätta på sig en t-shirt och gärna en keps. Det är ett sådant enkelt hälsobudskap som inte verkar fästa, säger Olle Larkö till TT.

Han menar även att skydd i form av kläder är bättre än att smörja in sig överdrivet och blotta huden. Enligt Larkö krävs ungefär en kupad hand fylld med solkräm för att skydda hela kroppen mot UV-strålningen. Det gäller även under dagar då solen lyser med sin frånvaro.

Lika farlig som solen är för vår hud, lika nödvändig är den för vårt välmående. En stund i solen kan ge ett endorfinpåslag i klass med en löprunda före frukost, påpekar Olle Larkö till TT. Dessutom fylls D-vitamindepåerna på.

"Det är bara om man bränner sig som risken för cancer ökar."

– Nej, det är fel. Ris..

"Det är bara om man bränner sig som risken för cancer ökar."

– Nej, det är fel. Risken är högre om man bränner sig, men det är inte ofarligt om man inte bränner sig. Men man kan säga så här; ju lättare man blir brun, desto mindre är risken att få hudcancer.

"Solskyddsprodukter håller bara en säsong."

– Det är också fel. Det beror på hur man förvarar dem och vilket hållbarhetsdatum det har. Man får fråga på apoteket.

"Om man konsekvent använder solskydd så leder det till D-vitaminbrist."

– I teorin är det sant. Skyddar man sig helt och hållet och hela tiden finns risken att man tar upp för lite D-vitamin. Men å andra sidan visar det sig att människor inte följer tillverkarnas råd och ofta använder för lite solkräm, så det är väldigt få som är i riskzonen.

"Fönsterglas skyddar inte mot farlig strålning."

– Ett fönster skyddar mot UVB-strålning. Man behöver knappast ha solkräm bakom ett fönster, då får man sitta väldigt länge och befinna sig på sydliga latituder.

Källa: Nyhetsbyrån TT

Annons

Sol