Marcus Eskdahl (S), ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö på Region Jönköpings län, höll invigningstal vid hamnen på lördagen.

– Kul att så många kom på invigningen och ville ta en provtur. Det var många passagerare som tyckte att bussen var väldigt tyst, säger han.

Sedan 2002 har det funnits en buss stationerad på ön, som har upphandlats via Jönköpings länstrafik.

I dag finns laddhybridbussar och hybridbussar i länet på utspridda ställen, men Visingsö blir det första stället att få en helt eldriven buss.

– Vår ambition är att gå från biobränsle. Vi har som mål att vara fossilfria framöver och då vill vi pröva den teknik som finns för att få en hållbar kollektivtrafik miljömässigt, säger Marcus Eskdahl.

Elbussen går på ett batteri som laddas under natten. Eftersom linjen på Visingsö är relativt liten passar bussen bra just här.

– Vi är väldigt nöjda, både från Region Jönköpings län och Jönköpings länstrafik, att vi fått till den här lösningen med en elbuss. Vi tror att det är en väldigt bra lösning för Visingsö och de behov som finns på ön. Det är kul att vi gör den här satsningen och att andra som kommer utifrån ser det.

Under sommaren kommer bussen att gå i linjetrafik enligt en tidtabell, men även besökare till olika aktiviteter får användning av den och som skolskjuts rullar den året om. Tanken är att den även ska användas till viss anropstrafik.

Annons

I slutet av det här året kommer ytterligare en elbuss att trafikera i länet, i Jönköping på linje 17.

Relaterat: Nya elbusslinjen ska gå från Strandängen till A6–området
Relaterat: Här fanns ett av Sveriges största fångläger – nu är minnesstenen på plats