I samband med mässan skulle det minsann hända saker på jämställdhetsområdet! Jönköpings skulle få en Fredrika Bremeravdelning, det startades ett nätverk för yrkesverksamma kvinnor och i Stadsparken sattes det upp en sten över bemärkta småländska kvinnor.

1984 anordnades i Göteborg Sveriges första Kvinnor Kan-mässa. Fyra år senare var det Jönköping som fick äran att anordna denna mässa där kvinnors kunskap och kompetens skulle lyftas fram.

Kvinnor Kan-mässorna rann så småningom ut i sanden, men var en stor grej i Sverige på 1980-talet. I Jönköping var det högt i tak under de fyra mässdagarna och JP kom ut med ett extranummer.

Kändistätt

Hela stan kryllade av kändisar. Bland dem drottning Silvia som invigde, prinsessan Christina, Lill-Babs, Beatrice Ask som på den tiden var Muf-ordförande, glaskonstnären Anna Ehrnrer, Maj Fant som var förbundsordförande i RFSU, bokförläggare Dorotea Blomberg, illustratören Ilon Wikland, journalisten Elisabeth Höglund och Birgit Carlsten. Dåvarande jämställdhetsministern Ingela Thalén höll tal och lovade att det nu skulle glöda och brinna ännu mer i jämlikhetsarbetet. I framtiden skulle det definitivt handla ännu mer om ”kvinnors jäklar anamma”.

Annons

Bland de lokala arrangörerna fanns Sonja Torstensson som tagit initiativet till Kvinnor Kan-mässan i Jönköping och kommunalrådet Inger Thapper som hade stor del i att mässan kunde genomföras. Bland en lång rad duktiga kvinnor som Jönköpings-Posten lyfte fram i sin extrabilaga fanns Siw Forsgren som startat Network, ett mycket populärt kvinnligt nätverk för yrkesverksamma kvinnor i Jönköping.

Måste motas ut

Undertecknad var en av seminarieledarna på Kvinnor Kan-mässan i Jönköping och hade det trevliga uppdraget att bland kvinnliga förebilder bjuda in de föredragshållare jag själv gärna ville se i Jönköping. Det blev bland andra Kerstin Thorvall på temat ”farliga morsor” och Märta Tikkanen som talade om romanen ”Århundradets kärlekssaga”. I synnerhet Kerstin Thorvall drog så stora skaror att folk måste motas ut ur den överfulla salen.

Bemärkta kvinnor

Att Jönköpings dessa dagar skulle behöva skämmas för en sådan sak som den sten i Stadsparken där ”bemärkta söner af Småland” lyfts fram var det naturligtvis inte tal om. Stenen restes i början av 1900-talet. Men fanns det inga bemärkta kvinnor af Småland kring den tiden?

Jovisst fanns det det! Ta bara namn som den första svenska kvinnliga journalisten Wendela Hebbe, psalmdiktaren Lina Sandell, sångerskan Kristina Nilsson, författaren Ellen Key, konstnären Jenny Nyström, författaren och agitatorn Kata Dahlström, konstnären Vera Nilson och legendariska flickskolerektorn Elisabeth Dahr.

Under årens lopp har det vid flera tillfällen krävts en kompletterande kvinnostensten i Stadsparken, men eftersom det väl var män som bestämde så blev det aldrig så. Detta tyckte dock de lokala Kvinnor Kan-arrangörerna var en skandal och några elever på en dekoratörs- och reklamlinje fick nu uppdraget att på fusksten av papper göra en kvinnosten som iallafall skulle få stå i Stadsparken under mässdagarna.

Stenen var kulturnämndens bidrag till mässan, Kvinnorna ska bli ihågkomna även efter mässan, lovades det, men därav blev intet. Någon permanent kvinnosten blev det aldrig. Inte heller blev det någon Fredrika Bremeravdelning i Jönköping, däremot levde Siw Forsgrens initiativ till föreningen Network kvar i många år.