Vid 14.10-tiden på onsdagen kom larm om en brand i ett femvåningshus på Backgatan på Söder i Huskvarna. Ett stort pådrag med ett 20-tal brandmän, polis och ambulans ryckte då ut till adressen och rökdykare behövde gå in i den drabbade lägenheten.

Axel Röman, insatsledare på räddningstjänsten, berättar att de boende i snabbt lämnade huset.
Foto: Joel Wennerberg

– Det brann kraftigt i lägenheten när vi kom dit. Vår första prio var att rädda liv och rökdykare behövde genomsöka så att inte fler personer befann sig i lägenheten, säger Axel Röman, insatsledare på räddningstjänsten i Jönköping.

En man i 25-årsåldern som befann sig i lägenheten hade på egen hand lyckats ta sig ut. Den drabbade mannen fick föras till Länssjukhuset Ryhov med ambulans och enligt Axel Röman var han vaken och talbar.

Samlades i skola

Boende i de övriga lägenheterna i huset behövde evakueras och fick bege sig till den närliggande Södergårdsskolan.

– Evakueringen gick lugnt till och de flesta hade redan tagit sig ut när vi kom fram till huset, säger Axel Röman.

Polisen ska genomföra en teknisk undersökning i den eldhärjade lägenheten.

Branden, som kunde släckas en halvtimme efter att den startade, spred sig inte till andra lägenheter i huset, men däremot hade brandrök spridit sig i trapphuset. Totalt berördes 13 lägenheter.

Räddningstjänsten bedömde att de behövde sanera en tid, men en preliminär bedömning var att övriga boende i huset skulle kunna återvända till sina hem under onsdagskvällen.

– Vad jag vet så har alla som evakuerades kunnat gå tillbaka till sina lägenheter, säger inre befäl Michael Simmeborn vid 20-tiden.

Annons

Ingen annan person än mannen i 25-årsåldern var i behov av sjukvård. Mannen fick lämna sjukhuset efter behandling.

Förundersökning inledd

Polisen har startat en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet och den eldhärjade bostaden har spärrats av.

– En teknisk undersökning kommer att genomföras så fort vi har möjlighet att ta oss in i lägenheten, säger Erik Terneborn, presstalesperson på polisen.

En räddningsstyrka var under onsdagskvällen kvar på platsen för efterbevakning.