– Det kan ha varit problem med lastbilssläpets bromsar som av okänd anledning låst sig och orsakat olyckan, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen i Region Öst.

I samband med olyckan kunde övrig trafik i norrgående riktning passera förbi det olycksdrabbade lastbilsekipaget i vänsterfilen. Polisen uppmanade också bilister på väg norrut att om möjligt köra längs gamla Riksettan och komma ut på E4 igen en bit längre fram.

– Lastbilschauffören är oskadd. Just nu rullar trafiken förbi i ett körfält men när släpet ska bärgas kan man behöva stänga av i bägge filerna och som bilist som ska norrut kan man redan nu fundera på en alternativ väg som till exempel Gamla Riksettan, sa polisens Åsa Willsund kort efter olyckslarmet vid klockan 16.15.

Inledningsvis var det dessutom tal om att E4 norrut helt kanske skulle behöva stängas av i samband med bärgningsarbetet.

– Det skulle kunna ta mellan en och två timmar, sa räddningstjänstens befäl på plats, Michael Simmeborn, i en tidig kontakt på torsdagen.

Annons

Men bärgningsarbetet gick snabbare och smidigare tillväga än de värsta farhågorna gjorde gällande. Vid 17.15 tiden uppgav polisen att det havererade lastbilsekipaget bärgats från platsen och att E4 i riktning Gränna åter hade full framkomlighet i två filer.

– Det verkar som att lastbilsekipaget råkat ut för någon form av tekniskt fel. Släpet lutar i dikeskanten men själva trailern står på fyra hjul på vägen, uppgav Michael Simmeborn, räddningstjänstens befäl.

LÄS MER: Rv 40 avstängd – kilometerlånga köer i Jönköping

I fallet kring det havererade lastbilssläpet finns ingen brottsmisstanke, uppgav polisen vid 18-tiden. Ingen följdolycka i samband med köbildning på E4 fanns heller rapporterad.

I Jönköping ställde för övrigt två större vägarbeten till problem för trafikanter under torsdagen. Vid trafikplats Haga arbetade Trafikverket med drift och underhåll vilket gjorde att ett parti av riksväg 40 stängdes i riktning mot Vimmerby.

– Man lagar efter en tidigare olycka. Det handlar om räcken och skyltar och då måste vägen vara avstängd, säger Lars Hedström vid Trafikverkets pressjour.

Sedan tidigare pågår också ett broarbete vid E4 vid trafikplats A6, i riktning mot Jönköping. Ett körfält är avstängt och trafikens hastighet begränsad till 50 kilometer i timmen. Avstängningen väntas pågå till den 18 oktober.