DET TOG inte ens ett dygn.

På fredagskvällen, den 13 oktober, fattade Moderaterna beslut om sin nya bostadspolitik på partiets arbetsstämma i Örebro.

Vid lördag lunch, den 14 oktober, skickade Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder ut ett pressmeddelande:

”Moderaternas förslag om införande av marknadshyror gör det svårare för unga flytta hemifrån”.

Men hade M verkligen tagit beslut om marknadshyror?

Så här lyder den aktuella passagen om partiets nya bostadspolitik:

”Moderaterna ska verka för att uppnå en blocköverskridande överenskommelse för en ansvarsfull infasning av ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem för hela beståndet.”

Marknadshyror? Tala om att hårdra.

VI TVÅ som skrivit denna artikel har i dagarna gett ut en debattbok om den svenska hyresrätten. Den heter ”Gör hyresrätt! Idéer för en utvecklad hyresmarknad”.

Här beskriver vi hur mäktiga Hyresgästföreningen har tagit för vana att högljutt larma om marknadshyror när någon ifrågasätter dagens system för hyresförhandlingar och hyressättning – ett system som enligt åtskilliga bedömare, utländska som inhemska, bidrar till att Sverige dras med bostadsbrist, svarta lägenhetsaffärer och lyxrenoveringar.

Ropa ”Marknadshyror!” – och debatten tystnar.

Assar Lindbeck, den ansedde ekonomiprofessorn som sedan 1960-talet velat fasa ut hyresregleringen, kallar det för ”ett spökord”. Marknadshyror är ett spökord som Hyresgästföreningen använder för att få tyst på debatten och undvika en nödvändig avreglering i hyresbeståndet.

Lindbeck säger i en intervju i vår debattbok att den sociala bostadspolitiken i själva verket är ”en social katastrof”.

FAKTUM ÄR att Moderaternas nya bostadspolitiska linje är ett blygsamt steg framåt.

Annons

Det finns många steg från dagens reglerade system till nakna marknadshyror. Det vimlar av förslag om rimliga mellanting.

M vill alltså verka för en överenskommelse som är ”blocköverskridande”. Alltså bör även Socialdemokraterna ingå i en uppgörelse. Och S skulle ha svårt att acceptera renodlade marknadshyror.

Vidare eftersträvar M ”en ansvarsfull infasning” av ett nytt system. Det talar för en reform som kan ta åratal, kanske decennier att fasa in.

En sådan reform kan också tänkas innehålla en förändrad skattepolitik, möjligen en ny fastighetsskatt eller en ny kapitalskatt, som kan finansiera ett utbyggt bostadsbidrag.

HYRESGÄSTFÖRENINGEN brukar trappa upp sin agitation när ett val närmar sig. Nu är vi där igen.

Med mindre än ett år kvar till valet den 9 september 2018 skriver Marie Linder i sitt pressmeddelande:

”Med helgens beslut har Moderaterna gjort frågan om marknadshyror till en brännande het valfråga. Frågan är om de verkligen har insett konsekvenserna av det.”

Mats Green, ny bostadspolitisk talesperson för M, har sin åsikt klar. När Linder säger att en ny hyrespolitik gör det svårare för unga att flytta hemifrån, svarar Green att ”det är ju där Sverige befinner sig nu”. Vilket är sant. 213 000 unga vuxna skulle vilja flytta hemifrån det närmaste året.

Mats Green, som växte upp i Öxnehaga i Huskvarna och själv alltid bott i hyresrätt, medger att M och alliansen hittills varit för försiktiga. För lite har gjorts.

Hyresmarknaden behöver reformeras i grunden med ett system som är mer flexibelt och där marknadssignaler väger tyngre än idag.

Ja, det lär kräva även Socialdemokraternas medverkan.

Men innan dess måste politiker i alla läger sluta låta sig skrämmas till tystnad av Hyresgästföreningens stridsrop mot rena marknadshyror – som få, om någon, eftersträvar.

Henrik Bredberg

frilansjournalist och ledarskribent på Sydsvenskan och HD

Jan Kockum

hyresförhandlare på UJK i Lund AB