Spelkultur är ett brett samlingsbegrepp för olika kulturformer kopplat till olika sorters spel, både analoga och digitala, rollspel, lajv och cosplay. Det handlar om det kreativa skapandet av spel där till exempel digitala spel är komplexa kombinationer av ingenjörskonst, bildkonst, berättarkonst, teater, musik och film – allkonstverk som inbjuder till upplevelser och medskapande. Det handlar om civilsamhället kring själva spelhobbyn, en av Sveriges mest populära fritidssysselsättningar. Och det handlar om upplevelsekulturen och de kreativa näringarna som vuxit upp runt detta, med festivaler och konvent, streamade kanaler och konst, musik och kommunikation.

Trots att spel i olika former alltid har varit en del av människans vardag och kultur, har spelkulturen inte alltid getts samma status som andra kulturformer. Det är både orättvist och omodernt! Miljöpartiet vill ge spelkulturen samma förutsättningar att blomstra som andra kulturformer. Spel inbjuder till upplevelser och medskapande och stöd behövs för både civilsamhälle och konstnärligt skapande. Tänk vad denna fantastiska folkrörelse kan åstadkomma med mer av samhällets stöd! Tänk vad en spelutvecklare som får fokusera helt på att skapa istället för att sälja kan åstadkomma för konstnärliga höjder! Därför vill vi bland annat:

● Välkomna spelkultur i kulturbegreppet

● Att spel, liksom andra kulturformer, ska kunna ta del av offentliga stöd

Annons

● Stödja initiativ för en mer jämställd och öppen spelkultur

● Underlätta för företag inom kulturella och kreativa näringar

● Grunda ett regionalt Spelkulturinstitut i Jönköping

Miljöpartiet driver en välkomnande kulturpolitik för frihet och föränderlighet, där spelkulturen har en självklar plats.

Amanda Lind (MP), partisekreterare

Marléne Tamlin (MP), gamingpolitiskt ansvarig i partistyrelsen

Linnea Risinger (MP), Gröna Gamers - Miljöpartiets spelkulturnätverk

Jon Heinpalu (MP), Kulturpolitiker och regionfullmäktigekandidat i Jönköping