JP berättade i höstas om hur Nicolina Palmcrantz i NBV:s regi satsade på hjälp med läxläsning. ”Nicolina vill vara storasyster”, var rubriken.

– Jag tror att det var ett för stort steg att ta. Dessutom var tanken då att vi skulle hålla till i kulturskolans lokaler i Fenix 2, säger Nadira Kilim som är studiekonsulent på NBV.

Flytt från Fenix 2

Som bekant uppstod det fuktproblem i Fenix nybyggnad, som har fått nytt golv under hösten. För läxläsningens del innebar det att verksamheten flyttades till ett vanligt klassrum – mysfaktorn var borta.

Det blev 4–5 tillfällen, med få deltagare, innan man bestämde sig för att avvakta en bättre lokal.

Annons

– Här på ”UC” är det ju utmärkt. Ungdomarna som är i rätt ålder är ju redan här, konstaterar Nicolina.

Killars biljett

Tillsammans med Nadira tittar hon sig omkring i det rum som är tänkt som fritidsgårdens tjejrum. Det har en heltäckande matta och mjuka möbler. Det ska bidra till att infria det politiska målet om en 40-procentig ökning av tjejer i lokalerna.

– Det får bli ett kombinerat tjej- och läxläsningsrum. Killarnas biljett in här får bli att vara ambitiösa med skolarbetet, säger Tommy Wallin.

– Om det är här blir det inget tvång på att det ska vara en särskild dag. Det här är ett skönt rum där jag kan hjälpa ungdomarna att hitta sitt eget sätt att läsa läxor, säger Nicolina.

Nicolina ställer upp när hon har tid. Om det behövs kan även Tommy hoppa in och stötta och han kan också tänka sig att engagera pensionärer, eller andra som har tid och lust.

I vilka ämnen är behovet mest akut?

– Det är ju lite individuellt. Men generellt brukar det vara matte och naturvetenskap, kanske språk, som ställer till mest problem, säger Nicolina.

Kan utökas

Ungdomscaféet ligger i Vaggeryd. Hur går det med ungdomarna i Skillingaryd?

Nicolina berättar att hon bor i Skillingaryd och att de som vill ha skjuts kan åka med henne. Om intresset är stort kan Tommy tänka sig att verksamheten utökas till UG – Underground, fritidsgården i Skillingehus källare.