I morgon infaller sommarsolståndet. Då går solen upp över Jönköping 04.02 och ner 22.09. Den som under dygnet lyckas uppleva becksvart natt har troligtvis tjuvstartat midsommarfirandet.

Samtidigt som höstmörkret är avlägset pågår förberedelser för en ljusare framtid. Tisdagens JP berättade att Rådhusparken kommer att få tolv rejäla spotlights. Belysningen sätts upp i slutet av september och är en del i ett förnyelseprojekt av parken. Kommunen har fått in synpunkter på att platsen uppfattas som otrygg, och syftet med den förstärkta belysningen är att parken ska gestaltas på ett trevligare sätt.

Både lyhördheten inför kommuninvånarna och den faktiska satsningen är värda beröm.

Relaterat: Slut på mörkret i Rådhusparken

Trygghet är ett laddat ämne och kan rymma allt från risken för att utsättas för brott till rena välfärdsfrågor. Flera partier har lyft upp frågan under årets första månader. I lördagens JP berättade Peter Jutterström, Moderaternas förstanamn i Jönköping, att han ser människors upplevda trygghet som särskilt viktig inför höstens val.

Enligt Sverigedemokraterna orsakas otrygghet av den faktiska brottsligheten, och partiet missar inte ett tillfälle att dra paralleller mellan kriminalitet och migration.

Även politikens vänstra planhalva har fokuserat på ämnet. När migrationsminister Heléne Fritzon (S) besökte Jönköping på första maj höll hon tal på temat ”Tillsammans för trygghet” och sade att Socialdemokraterna vill satsa på både hårda och mjuka trygghetsfrågor.

Annons

Men frågan är inte bara laddad, den är komplex också.

Jönköpings län hamnar till exempel på plats 3 av 21 län när kvinnor i en Sifo-undersökning uppger hur trygga de är i sitt område. 75 procent av de tillfrågade kvinnorna från Jönköpings län uppgav att de känner sig trygga. Bara Gotland och Västernorrland fick bättre betyg.

Det betyder inte att åtgärder som belysningen i Rådhusparken är överflödiga. För samtidigt uppger var tredje kvinna i Sverige att hon känner sig mycket eller ganska otrygg när hon vistas ute under sena kvällar och nätter, enligt Brottsförebyggande rådets, Brås, senaste trygghetsundersökning. Knappt var tionde man känner samma otrygghet. Drygt en av tio kvinnor avstår från att gå ut på kvällar och nätter, jämfört med var femtionde man.

Bland unga män — den kategori som löper störst risk att råka ut för misshandel — låter sig knappt någon hindras från att gå ut.

Människors upplevda oro stämmer alltså inte helt överens med verkligheten. Men det spelar mindre roll i sammanhanget. Huvudsaken är att Jönköpings män och kvinnor i olika åldrar kan ta en sväng ner på stan utan att behöva fundera över vad som prasslar i buskarna eller vem de möter på gångvägen.