Att han sedan poängterar att han har suttit i tolv år, och att det är en lämplig tid att lämna över stafettpinnen, kan betyda att han åtminstone inte vill riskera att utsätta sig för förnedringen att bli avsatt. Avgångskraven mot honom har ju kommit och gått, senast i skarpt läge när den tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson utmanade honom om partiledarposten 2017. Om hon hade haft lite is i magen kanske hennes tid hade kommit nu. Det skulle både partiet och Sverige ha mått bra av. Nu blir det sannolikt någon annan valberedningen får rikta in sig på.

För det är just frågan om vem som ersätter Jan Björklund som kittlar mest just nu. Det kommer att finnas tid att minnas den nuvarande partiledaren för hans engagemang för skolan, försvaret, Nato och mot extremism. Hans gärningar kommer att summeras, betygsättas och så småningom förpassas till historieböckerna. Men de kommande veckorna riktas fokus sannolikt på tänkbara efterträdare.

Här kan det vara både en fördel och en nackdel att vara större än sitt parti. Cecilia Malmström är det. EU-kommissionären med ansvar för handelsfrågor har en lång bakgrund inom partiet, men har tillbringat de senaste mandatperioderna i Bryssel. Den som inte räds tuffa förhandlingar om tullar med Donald Trumps medarbetare, borde teoretiskt sett även klara av utmaningen att ena och stärka ett splittrat parti farligt nära fyraprocentsspärren. Teoretiskt sett, ska upprepas, för det bygger på att personen själv vill. Om Liberalerna hade haft samma partikultur som exempelvis Socialdemokraterna – att när partiet kallar så ställer man upp – skulle bytet ha varit troligare.

Annons

Sannolikheten är därmed större att valberedningen klurar på namn som Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson, Johan Pehrson som gjorde comeback i riksdagen efter höstens val, och den tidigare jämställdhetsministern Nyamko Sabuni. Även EU-parlamentarikern Cecilia Wikström lär komma upp till diskussion, med förbehållet att även hon mestadels håller till i Bryssel. När Wikström besökte Jönköping i slutet av förra året talade hon engagerat om behovet av starka demokratier i Europa, och under Liberalernas partiråd i regeringsbildningens slutskede stod hon på Jan Björklunds sida.

Den frågan kommer att spela roll när Liberalernas nya partiledare ska utses. Med exempelvis Mats Persson, som var kritisk till en blocköverskridande överenskommelse, kan januariavtalet hänga löst när det inför varje budgetår ska omförhandlas. Å andra sidan gick en majoritet på linjen att stödja mittensamarbetet.

Oavsett vem som väljs måste hon eller han ha förmågan att ena ett splittrat och vilset parti utan vidare självförtroende.

Att Liberalerna är det parti som flest väljare rankar som näst bäst spelar ingen roll på valdagen. Till valet 2022 behöver stödet öka. Först när M, KD, C och L är större än det rödgröna blocket kan Alliansen återuppstå och bilda den stabila regering Sverige förtjänar.

Eu
Val