Socialdemokraternas utspel om höjda pensioner var väntat. Tyvärr var det lika förutsägbart att det är företagen som ska stå för fiolerna.

Under partiets dag i Almedalen valde S att lyfta fram de äldre. Utspelet handlar om att pensionen ska motsvara 70 procent av den tidigare inkomsten, och innehåller på sikt en extra tusenlapp i månaden till en genomsnittlig pensionär. I sig ingen orimlig strävan. Det är tydliga siffror som är lätta att ta till sig, siffror att locka väljare med. Dessutom är det strategiskt smart att välja just pensionerna dagen innan Kristdemokraterna får sin dag i Almedalsveckans rampljus. Det blir svårt för KD att, i väljarnas ögon, överträffa statsminister Stefan Löfvens (S) och finansminister Magdalena Anderssons (S) röstfiske.

En välkommen del i pensionsutspelet är att S äntligen vågar uppmärksamma att vi måste jobba längre upp i åren. Naturligtvis ska pensionsåldern höjas i takt med att vi håller oss friska och lever längre.

Ett längre arbetsliv ska bidra till en del av satsningen på höjda pensioner. Det är bra. Mindre bra är att de resterande kostnaderna på 15 miljarder kronor per år ska betalas av arbetsgivarna. Justeringen av den pensionsavgift som arbetsgivaren betalar — från 31,42 till 32,71 procent — ser kanske inte ut som någon saftig höjning, men har betydelse inte minst för den signal den sänder till landets alla företagare.

Annons

Enligt Stefan Löfven är höstens val en folkomröstning om välfärden. Och här verkar det bara finnas två sorters medborgare: ”vanligt folk” och en icke namngiven motsats. Men samtidigt som han trummar in frasen ”vanligt folk” så ofta han får möjlighet, lär en del av detta folk fundera över Socialdemokraternas märkliga näringspolitik. Statsministern verkar ha missat att vanligt folk driver företag, ofta små och medelstora sådana. Faktum är att vanligt folk bakom dessa små och medelstora företag skapar fyra av fem jobb i Sverige, jobb som ger de skatteintäkter som kan betalas ut till vård, skola och pensioner.

Socialdemokraternas föreslagna extrabeskattning är inte bara orättvis mot hårt arbetande företagare, den riskerar att leda till färre jobb. Den entreprenör som funderar på att våga ta steget att anställa och utöka sin verksamhet lär väga in de totala arbetsgivaravgifterna i kalkylen.

Men, trots att Stefan Löfven beter sig som att han leder ett parti med betydligt större stöd än dagens 25 procent, blir den delen av förslaget knappast verklighet. De övriga partierna i pensionsgruppen bör inte släppa igenom den företagarfientliga politiken. För välfärdens, och vanligt folks, skull.