Titta, där kom en till. Jahaja, där ser man. Ska du göra något kul i helgen?

Ungefär så kan reaktionerna bli när ytterligare en riksdagsledamot ertappas med bidragsmaximering. Jönköpingsliberalen Emma Carlsson Löfdahl var först ut. Hennes utstuderade bostadsupplägg väckte bestörtning hos både partikamrater och medborgare. Hur hade hon mage att begära ersättning för den ”övernattningslägenhet” som hon ”hyrde” av sin make?

Den senaste tiden har visat att hon inte var ensam. Avslöjandena står nu som spön i backen, och två av de berörda personerna representerar Jönköpings län.

Uppläggen och omfattningen varierar, men gemensamt för Emma Carlsson Löfdahl (L), Erik Bengtzboe (M), Eskil Erlandsson (C), Elisabeth Svantesson (M), Andreas Carlson (KD) med flera är att de har tänkt ut hur och var de kan bo respektive skriva sig för att få ut så mycket ersättning som möjligt. Vissa är skrivna hos sina föräldrar, som KD:s gruppledare och vice ordförande i justitieutskottet, Andreas Carlson. Han har sin fasta adress i Mullsjö men familjen i Solna. Andra är skrivna i sommarstugan och får ersättning för det så kallade övernattningsboendet i Stockholm, där även familjen kan bo.

Riksdagsledamöterna hävdar att de har följt reglerna, och det verkar de till stor del också ha gjort. Men att agera utifrån kreativ paragrafläsning kan bli väldigt fel, i synnerhet för den som verkar i en förtroendebransch.

Annons

Reglerna finns av en anledning. Det ska vara möjligt att sitta i Sveriges riksdag och samtidigt vara förankrad var som helst i landet. Utan ersättning för dubbelt boende skulle riksdagen mest bestå av stockholmare.

Det vore katastrofalt. Inte för att stockholmare skulle vara dummare än lantisar, utan för att det behövs representanter från hela landet för att de beslut som tas och de lagar som stiftas ska vara relevanta för hela befolkningen.

Det är dock värt att poängtera att den ledamot som regelbundet behöver övernatta i Stockholm kan bo gratis i riksdagens egna lägenheter. Ingen hänvisas alltså till att själv ordna dyra bostäder som ger rätt till maxersättningen 8 600 kronor i månaden.

Dagens regelverk utgår från att våra folkvalda själva gör en bedömning över hur mycket ersättning som är rimligt att begära av skattebetalarna. Uppenbarligen innebär det för mycket frihet för somliga.

Därför är det välkommet att talmannen Andreas Norlén överväger att göra en översyn av reglerna för riksdagsledamöters bostadsersättning. Detta för att skattekronor inte ska rinna iväg i onödan, men även för att förhindra att förtroendet för politiker tar samma väg.