”Barfota utan strumpor och skor, ska jag vandra med dig” ljöd tonerna ur de högtalare som ställts upp i gröngräset utanför hembygdsgården. Statsminister Stefan Löfven (S) visade sig bära både kostym, strumpor och finskor. Det var hans första besök i kommunen, och det dröjde inte länge innan han blev inbjuden att komma tillbaka för att vandra i den vackra naturen. Det var inte alls otänkbart att han skulle nappa på det erbjudandet, löd hans svar.

Lilla Mullsjö är knappast den mest tippade destinationen för ett statsministerbesök på nationaldagen. Men med tanke på den senaste tidens kräftgång för Socialdemokraterna är samhället ett logiskt val. Närheten till flygplatsen underlättar en blixtvisit och gör det möjligt att besöka fler platser samma dag. Fler platser, och fler potentiella väljare.

Relaterat: Kraftigt ras för Socialdemokraterna – SD ökar

Han behöver det nu. Tisdagens partisympatimätning från Statistiska centralbyrån, SCB, kom som en kalldusch för partiet. En väntad kalldusch, visserligen, men ändå isande obehaglig. 28,3 procent är visserligen högre än de senaste veckornas bottennoteringar runt 24 procent hos andra mätinstitut. Men partiet brukar överskattas av SCB. För fyra år sedan blev det slutliga valresultatet fyra procentenheter lägre än vad majmätningen förutspådde. På motsatt sätt har Sverigedemokraterna tidigare fått lägre stöd i SCB-mätningen, för att sedan överraska med fler röster på valdagen.

Annons

Lokalt för Jönköpings län och övriga Småland innehöll tisdagens mätning nyheten att Sverigedemokraterna har gått om Moderaterna som näst största parti i det geografiska område som kallas Småland med öarna. Fler än var femte smålänning skulle rösta på SD om det var val i dag. Det får ses som ytterligare ett tecken på att motsättningen mellan stad och land får allt större betydelse för hur människor röstar. En glad Jimmie Åkesson analyserade på tisdagen sitt partis framgång i en intervju i Sveriges Radio: "Vi har fångat de frågor som väljarna tycker är viktiga."

SD är starkast på landsbygden. Småland är stort, och består till betydande del av just landsbygd. Men till skillnad från exempelvis Norrland, där socialdemokratin fortfarande dominerar, tillhör Småland södra delen av landet där SD är starkt. En talande bild var det medlemsmöte som hölls i Jönköping tidigare i år, där uppslutningen från länets medlemmar ledde till en fullsatt lokal.

Relaterat: SD vill se ett nytt Dackeuppror: "Regeringen ska avsättas till varje pris"

Vid nationaldagsfirandet alldeles vid Smålandsgränsen fick statsministern tillfälle att försöka vinna tillbaka några av de S-väljare som övergett partiet för SD eller soffan. Men någon partipolitik var det inte tal om på nationaldagen. I stället ville han prata om det vackraste han visste: demokrati, om att Sverige ska hålla ihop och att alla människor är lika mycket värda. Lite myspys på nationaldagen har ingen dött av. Men den samhällsintresserade fick heller inga svar på vilken politik som Löfven tänker sig kommande mandatperiod. Det hade varit välkommet, inte minst vad gäller migrationspolitiken. Ledarsidan fick en pratstund med statsministern, och frågade vad han säger till partiets valarbetare som knackar dörr och möts av senvårens mest relevanta fråga från förvirrade väljare: Amnesti för ensamkommande och samtidigt en åtstramning av migrationspolitiken, vad vill egentligen Socialdemokraterna?

Svaret? ”Det beskedet har de redan fått, det har vi lämnat för flera veckor sedan... Nu måste vi bort från migrationspolitiken, vi kan inte bara hålla oss där. Valet handlar egentligen om något annat, och det är hur vi ska fortsätta att utveckla vår välfärd.”

Stefan Löfven tycker sig ha levererat ett svar. Väljarna är av en annan uppfattning.

Ett besked han faktiskt gav var att han kunde tänka sig att återvända till Mullsjö för att vandra. Men den utflykten lär dröja. Framför sig har han nämligen en tre månader lång vandring av ett helt annat slag.