Moving Art Project

Gamla Systembolaget, Trädgårdsgatan

Pågår till söndag 24 april

Man skulle kunna kalla det ett tidens tecken: konst som event, uppbackat av sponsorer och en kändistät jury. Men det vore en trist inställning - och orättvist.

Tips: Skapa själv

På Österängens konsthall håller Annefrid Sjöman workshop i zendoodling, en kreativ utmani..

Tips: Skapa själv

På Österängens konsthall håller Annefrid Sjöman workshop i zendoodling, en kreativ utmaning för alla, kl 14 (direkt efter Nina Hemmingssons författarsamtal kl 13).

Utanför Svavel på Tändsticksområdet får besökarna skapa LandART på gatan, tillsammans med Britt-Mari Hagmarker och Annika Edlund.

Mer konst på Kulturdagnatt: Visning av falsk konst på gamla polishuset från kl 15.30, performance och videokonst i utställningen "tillsammans väntar vi på oss" på Tändsticksmuseet av Clara J:son Borg från kl 11.

När Moving Art Project har turnéstopp i Jönköping (man öppnade i torsdags kl 12) bjuder de på en generös utställning, ett slags upprop för samtidskonsten. Utan hänsyn till trista fördomar om att modern konst skulle vara smal och otillgänglig.

De har använt varje yta, varje litet prång, i Systembolagets gamla lokaler. Ja, även dörrarna till nödutgångarna. Och ute på lagret visas videokonsten. Där vin- och spritflaskor en gång trängdes i hyllorna finns nu konst i alla former, totalt har 185 verk valts ut av juryn. Här finns alla tänkbara uttryck: skulptur, foto, textil och grafik.

Lite överraskande är det den figurativa, berättande målarkonsten som dominerar. Det är verk i olja och akryl med en spännande och modern udd.

Annons

Konsten är inte sällan politisk, ibland personlig; det finns mörker och allvar, men det är ändå lekfullheten som lämnar det bestående intrycket. Och den enorma variationen som sträcker sig över ett hundratal konstnärskap.

Flera konstnärer utmanar idéerna om den svenska identiteten. Mest iögonfallande - på helt olika sätt - är verk av Aleksandra Jarosz Laszlo och Emma Åvall.

Andra konstnärer, som Pia Ingelse och Louise Villa, skapar konst som uttrycker något gåtfullt och mångbottnat. De har ett bildspråk som är originellt i högsta grad och innefattar ett genuint djup.

Det finns så mycket att se i denna utställning att vissa verk riskerar att hamna i skymundan. Tecknare som Helene Gedda och Ida Brattmo förtjänar att lyftas fram, liksom skulpturer av Karin Westermark och Maria Johansson.

Jag skulle faktiskt kunna räkna upp hur många namn som helst. Men själva poängen är ju bredden i urvalet. Det finns så mycket att upptäcka att fler än ett besök är att rekommendera.

Och om någon tvivlade så mår den svenska samtidskonsten uppenbarligen mycket bra.