Det var tidigt i somras som en ung man avled i en mc-olycka i Huskvarna. Mannen var också HV-supporter.

När HV71 under torsdagen spelade borta mot Linköping valde ett gäng LHC-supportrar att via en banderoll och gester håna den avlidna mannen.

– Vad ska man säga? Det är helt otroligt, helt overkligt agerande, säger HV-supportern Linus Josefsson.

Josefsson som också är styrelseledamot i supporterklubben North Banks Supporters var på plats och såg händelsen.

– Först hörde jag några som sa att de hånade honom, sen tittade jag mot LHC-klacken och då såg jag att de stod där med banderollen och gjorde gester. Jag började skaka, det var obehagligt.

Kommer ni från NBS agera på något sätt?

– Inte i nuläget. Vi följer utvecklingen, men det här är något som LHC får ta tag i. Sådana personer ska kanske inte vara på läktaren.

Från Linköpings supporterklubb White Lions tar man avstånd helt och hållet från de här personerna.

– Det är totalt fördömande från vår sida. Det är hål i huvudet på de här personerna som gör något sådant. Vi har en viss jargong med HV-supportrarna men det här är att gå alldeles för långt. Det är en smärre katastrof, säger White Lions ordförande Niclas Wilhelmson.

Hur kommer ni från supporterklubben agera?

Annons

– Vi kommer att komma med ett officiellt uttalande. Är personerna medlemmar hos oss kommer vi att låta medlemskapen vila. Vi kommer också på något sätt be om ursäkt till HV-supportrarna.

Wilhelmson såg inte själva händelsen och fick reda på det efter matchen. Han kände inte till storyn med mc-olyckan. Hade han sett det och vetat om olyckan hade han agerat direkt.

– Då hade det blivit repressalier på plats.

LHC:s klubbdirektör Anders Mäki säger till klubbens hemsida att man tar saken på allvar och att klubben kommer att säkra händelsen via kamera- och vittnesuppgifter för att sedan vidta åtgärder.

– Vi som förening kommer att göra det vi kan och också för rättssäkerhetens skull ta hjälp av ordningsmakt för reda ut konsekvenserna för de inblandade. I vårt fall gäller så kallad arrangörsavstängning och därefter gäller den juridiska möjligheten som rättssamhället svarar för.

– Vi som förening ber naturligtvis HV71 och North Banks Supporters om ursäkt och jag förutsätter att White Lions gör detsamma. Vårt arbete nu handlar om att dels identifiera hela händelsen, vidtaga åtgärder mot den enskilde samt se till att det inte händer igen, berättar Mäki.

Relaterat: HV-stjärnan bänkades i storförlusten: ”Jag vill spela”
Relaterat: HV-stjärnan frias av disciplinnämnden
Relaterat: Ljungquist: Total pyspunka – går att kräva mer av HV
SHL